Відзнаки за збереження історичної спадщини

Фахівці міського  музею ім.М.Занудька отримали нагороди історико-культурного фестивалю ''Дике поле. Шлях до Європи'' за активну громадянську позицію, формування української ідентичності, підтримку національних традицій. Відзнакою нагороджено і вихованку Покровської школи мистецтв "Арт-Мюзік" Розу Пилипенко.

Фестиваль ''Дике поле. Шлях до Європи'' – це визначна подія, бо вже восьмий рік поспіль згуртовує науковців, краєзнавців, літераторів  з метою збереження та відродження національної культури. Через повномасштабне вторгнення він проходить в онлайн-форматі, далеко від своєї батьківщини, сходу країни, але не втрачає актуальності та зацікавленості. Цьогоріч у масштабному форумі взяли участь делегації з 10 областей України. Достойно представили рідне місто й Дніпропетровщину покровчани.

За словами директора музею Тетяни Подольчак та екскурсовода Людмили Карандєй, прагнули не тільки розповісти історію Покрова, а й представити її у історичному та літературному розрізі, зберігаючи історичну пам'ять та національну самосвідомість.

Роботу фестивалю було розгорнуто за декілька напрямками  наукової конференції, яка зібрала провідних представників Національної академії наук України, навчальних закладів вищої та передвищої освіти, закладів культури регіонального та місцевого рівнів. Літературної та фото локацій, на які подавалися авторські доробки: літературні есе, легенди, різножанрові оповідання та роздуми, образотворчі роботи художників та майстрів фотографії за тематикою "Дикого поля".

Історик, фахівець міського музею Людмила Карандєй презентувала авторський літературний твір «Повелитель степів», в основу якого лягли факти з історії Скіфії, нашого краю, віднайдення Золотої пекторалі видатним науковцем Борисом Мозолевським. Ілюстраціями до нього стали фотороботи музейників та малюнок Рози Пилипенко, учениці Школи мистецтв "Арт-Мюзік". Говорячи про оповідання, Людмила Карандєй наголошує на важливості збереження історії для нащадків, історії, що базується на фактах та науковому підгрунті.

Робота музею у цьому напрямку не припиняється. Тут продовжують збирати й узагальнювати свідчення очевидців, матеріали з історії міста й краю. А ще чекають на збірку ''Шляхами Дикого поля'', до якої увійдуть праці музейників. Ця подія є ненпересічною для Покрова, бо видання буде презентовано широкому загалу, воно розповідатиме і про наше місто, його минуле та сучасність.

Пресслужба міського голови.