ЗВЕРНЕННЯ депутатів Покровської міської ради (м.Покров).

28 квітня 2016 року на пленарному засіданні  чергової 7 сесії   Покровської   міської   ради 7 скликання було ухвалено одноголосно  

ЗВЕРНЕННЯ депутатів Покровської міської ради (м.Покров) Дніпропетровської області до Президента України, Кабінету Міністрів України та Голови Дніпропетровської обласної ради щодо забезпечення фінансування професійно-технічної освіти м. Покров

         Децентралізація місцевого самоврядування є невід’ємною складовою реформування засад державотворення та переходу до європейських стандартів розвитку. Проте, вказане державне реформування має відбуватися із одночасним внесенням відповідних змін до Конституції та законодавства України щодо визначення повноважень місцевого самоврядування та наділення його необхідними фінансовими ресурсами.

       Ст.27 Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік» із змінами, внесеними згідно із Законом № 1063-VIII від 31.03.2016р.,  видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах покладено на місцеві бюджети.

       Рішенням № 9  4 сесії 7 скликання Покровської міської ради від 29.01.2016р. проведено перерозподіл планових призначень по загальному  фонду у сумі 1млн. 400 тис. грн. на фінансування державного професійно-технічного навчального закладу «Покроввське професійно-технічне училище» в І кварталі 2016 року.  Зазначені кошти призначалися управлінню житлово-комунального господарства та будівництва міста і мали бути направлені на поточний  ремонт внутрішньоквартальних доріг, капітальний  ремонт покрівель житлового фонду, виконанню заходів по енергозбереженню.

       Дніпропетровською обласною радою у лютому 2016 року (рішення №22-2/VІІ від 19.02.2016р., додаток 2, п. 31 «Перелік юридичних осіб, які передаються з державної власності до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області») ПТНЗ «ОПТУ» надано статус закладу професійно – технічної освіти обласного підпорядкування, не забезпечивши при цьому видатків на утримання закладу. 

      Відповідно до рішення обласної ради від 25.03.2016 року № 25-3/VII додаток 4 «Показники міжбюджетних трансфертів між обласним бюджетом та іншими бюджетами на 2016 рік», КТКВ 250313 «Стабілізаційна дотація» та  довідки № 221 від 29.03.2016 р.  Департаменту фінансів Дніпропетровської обласної державної адміністрації «Про зміни до помісячного розпису асигнувань загального фонду бюджету на 2016 рік» для утримання Покроввського професійно-технічного училища передбачено кошти у сумі 1 236 900,00 грн, а саме:

- березень 650 270,00 грн;

- квітень147 060,00 грн;

- травень171 710,00 грн;

- червень109 860,00 грн;

- липень158 000,00 грн.

Розподіл коштів є непропорційним і забезпечує фінансові потреби закладу менше ніж на 35%. 

       Підготовка кваліфікованих робітничих кадрів є стратегічним напрямком економічного розвитку країни та її стабільності. Крім того, заклад виконує важливу соціальну функцію, адже в ньому навчаються діти соціально-вразливих категорій населення (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних, малозабезпечених, неповних родин тощо), які крім професійно-технічної здобувають також і загально-середню освіту.

       Навчання робітничих кадрів на базі ПТНЗ «ОПТУ» здійснюється виключно за державним замовленням, без системного моніторингу потреб місцевої громади, тому фінансування та оплата послуг з підготовки кваліфікованих робітників повинно здійснюватися у відповідності до ст. 89 Бюджетного кодексу України.

      Для фінансування державного та регіонального замовлення з підготовки робітничих кадрів на базі «Покроввського професійно-технічного училища», лише по захищеним статтям видатків, необхідно 6,7 млн. грн., що є суттєвим додатковим навантаженням для бюджету міста.

      Покроввська міська рада наголошує, що ч. 3 ст. 142 Конституції України передбачено, що витрати органів місцевого самоврядування, які виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

       Враховуючи вищезазначене та з метою недопущення занепаду професійно-технічної освіти, звертаємося до Вас усунути вказані суперечності та забезпечити фінансування ПТНЗ «ОПТУ» за рахунок субвенцій з державного та регіонального бюджетів.