З пам’яттю про героїв: Покров відзначив День партизанської слави

з пам’яттю про героїв: покров відзначив день партизанської слави. Зображення 1


Кожного року 22 вересня Україна вшановує учасників підпільно-партизанського руху Другої Світової. Для нашого міста це не просто дата – сторінки героїчної історії. Згідно з розпорядженням міського голови Олександра Шаповала, в Покрові пройшли урочисті заходи з вшанування подвигу партизан і підпільників.


22 вересня представники влади, підприємств, організацій, учнівства схилилися у хвилині мовчання біля пам’ятного знаку селища Рудник, меморіалу Перевізьких Хуторів, поклавши квіти до обелісків.

з пам’яттю про героїв: покров відзначив день партизанської слави. Зображення 2
Десятки імен наших земляків, які чинили опір неприятелю, стали частиною героїчної розповіді про підпільний рух України проти фашизму. Вже багато років поспіль матеріали про легендарний загін, що діяв у Дніпровських плавнях, збирає й систематизує міський народний історико-краєзнавчий музей ім.Занудька.
Цього року рада музею спільно з учнями центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів пройшли партизанськими стежками: Олександрівка – Шолохове, розпочавши краєзнавчу експедицію біля братського поховання Рудника.

з пам’яттю про героїв: покров відзначив день партизанської слави. Зображення 3
Тут увічнено імена членів винищувального батальйону, який розпочав свою діяльність вже за місяць після початку Другої Світової. Підпільно-визвольний рух став справжньою народною війною проти ворога, який ніс значні втрати у техніці та живій силі, а Дніпровські плавні символом нескореності й патріотизму.

з пам’яттю про героїв: покров відзначив день партизанської слави. Зображення 4

 

Жителі Рудника, Олександрівки, Перевізьких Хуторів, згадують ті часи як страшне випробування і силу піднесення народного духу. Члени партизанського загону дарували надію і впевненість у наближенні миру. Серед сотень героїв і начальник штабу партизанського загону Андрій Бородай, експозицію життя і подвигу якого було відкрито 22 вересня у міському музеї.

з пам’яттю про героїв: покров відзначив день партизанської слави. Зображення 5
Матеріали про батька, учасника Фінської війни, підпільного руху, солдата Другої Світової, що загинув смертю хоробрих у 45-му в Польщі, передав закладу Леонід Бородай. Разом з правнуком легендарного партизана – Кирилом у присутності рідних, Леонід Андрійович Бородай представив архівні документи, світлини, листи. Вони доповнили експонати зали, присвячені Другій Світовій.

з пам’яттю про героїв: покров відзначив день партизанської слави. Зображення 6
Одними з перших з ними ознайомилися учні загальноосвітніх закладів. Відвідали музей і школярі Грушівки, де в роки окупації дислокасувалось одне з найпотужніших партизанських угрупувань.

з пам’яттю про героїв: покров відзначив день партизанської слави. Зображення 7
За словами директора музею Тамари Жежеріної, завідуючої відділу з охорони пам’яток, екскурсовода Людмили Карандєй, тематичні екскурсії сприяють поглибленому вивченню історії краю, бо розкривають війну у свідченнях очевидців, через долі людей, які пережили окупацію, пройшли суворими дорогами Другої Світової.
Прес-служба міського голови.