Юні художники Школи мистецтв проілюстрували козацькі пісні Дніпропетровщини

Пісенну спадщину вважають справжнім скарбом нашого регіону, бо передавали з покоління в покоління, зберігаючи для нащадків. До наших часів у різних куточках Дніпропетровщини можна почути пісні, коріння яких сягають у сиву минувщину. З 2016 року козацькі пісні Дніпропетровщини внесені до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Сьогодні продовжується робота з фіксації та дослідження пісенного фольклору. Саме з цією метою управлінням з питань культури та спорту виконавчого апарату Дніпропетровської обласної ради спільно з ГО «ЖІНКИ ПЛЮС», обласним методичним центром клубної роботи та народної творчості  запроваджено проєкт «Елемент НКС ЮНЕСКО «Козацькі пісні Дніпропетровщини» у малюнках «КОЗАЦЬКА ВОЛЯ». До участі запросили вихованців мистецьких шкіл, шкіл естетичного виховання та клубних закладів культури області.

Юним художникам запропонували зобразити козацькі пісні у малюнках. Така ініціатива мала яскраву реалізацію. Старовинні пісні ожили у картинах дітей. Журі високо оцінили роботи покровчан, вихованців Тетяни Думчикової та Тетяни Дмитрук.

Учні школи мистецтв відобразили емоції, переживання, які вкладали наші пращури у пісню. Марія Хижняк сюжетно передала пісню «Ой гук, мати гук», Анастасія Лобода – «Стоїть козак на чорній кручі», Діана Постольник – «Ой з-за гори та ще й за лиману», Вероніка Гаврюшенко – «Ішов козак з Дону». Картини юних художниць могли побачити у Дніпропетровській філармонії, де були підведені підсумки творчого конкурсу. Нагороджуючи учасників онлайн творчої майстерні „Козацька воля” – елемент нематеріальної культурної спадщини „Козацькі пісні Дніпропетровщини”, організатори проєкту говорили про важливість збереження мистецької спадщини – національної культури.

Прес-служба міського голови.