Врегулювання трудових правовідносин з неповнолітніми

врегулювання трудових правовідносин з неповнолітніми. Зображення 1Настає літня пора і все більша кількість підлітків замислюється над питаннями, де і яким чином можна заробити гроші (звичайно, кожен прагне відчути себе незалежною та самостійною людиною). Нагадуємо, що перш ніж прийняти неповнолітніх на роботу, корисно було б як батькам так і роботодавцям ознайомитися з низкою положень Кодексу законів про працю України, Законом України "Про відпустки", "Про охорону праці", "Про охорону дитинства", "Про зайнятість населення" та деяких інших нормативно-правових актів, присвячених врегулюванню трудових правовідносин з неповнолітніми.

 

Сподіваємось, що наступні рекомендації будуть корисними як для дітей при працевлаштуванні, так і для роботодавців для уникнення порушень законодавства про працю неповнолітніх. Згідно з вимогами Кодексу Законів про працю України (КЗпП), неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток і інших умов праці користуються пільгами.

Не допускається використання праці неповнолітніх осіб молодше 16 років. Як виняток, з відома батьків або опікунів можуть бути прийняті на роботу особи, що досягли 15 років, а для виконання легкої роботи у вільний від навчання час — учні, що досягли 14 років. Працю неповнолітніх забороняється використовувати для виконання важких робіт і робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

Забороняється також притягати осіб молодше за вісімнадцять років до підняття і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Перелік важких робіт і робіт з шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підняття і переміщення тяжкості особами молодше за вісімнадцять років затверджуються Міністерством охорони здоров’я України за узгодженням з Державним комітетом України з нагляду за охороною праці.

Усі особи молодше за вісімнадцять років приймаються на роботу тільки після попереднього медичного огляду і надалі, до досягнення 21 року, щорічно підлягають обов’язковому медичному огляду.

Відповідно до законодавства України не допускається використання праці неповнолітніх в нічний час, наднормовий час і у вихідні дні. Також неповнолітнім належить працювати менше, ніж дорослим. Діти у віці до 15 років не мають бути зайняті більше 24 робочих годин в тиждень. Працівники у віці 16-18 років не можуть бути зайняті більше, ніж 36 годин в тиждень.

Оплата праці неповнолітніх працівників при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в тому ж розмірі, що і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Шановні батьки, потурбуйтесь завчасно про правову захищеність своїх дітей! Пам’ятайте важливі умови: при укладанні трудового договору у письмовій формі (тим більше, що це прямо передбачено у п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП), в якому були б обумовлені місце роботи, трудова функція, яку має виконувати неповнолітній, розмір та терміни видачі заробітної плати, режим праці та відпочинку, жоден роботодавець не зможе безкарно використати неповнолітню особу (нехай навіть наївну та недосвідчену) як дешеву (чи, взагалі, безкоштовну) робочу силу.

 

Ігнатюк Т.М., начальник управління праці та соціального захисту населення