Відбулося чергове засідання громадської ради

відбулося чергове засідання громадської ради. Зображення 1
Зібрання дорадчого органу при виконкомі міської ради носять не формальний характер, про що свідчить активність її членів. Цього разу рада зібралася у повному складі, аби обговорити актуальні питання. Серед таких і відродження міською владою КП «Ритуал». Сьогодні воно розпочинає свою діяльність фактично з нуля, про що говорило керівництво «Ритуалу».


Підприємство було створене у 2003 році рішенням виконкому, за три перших роки діяльності упорядковано територію міського кладовища, здійснено інвентаризацію, з нумеризацією кожного поховання. Окремо надавалися ритуальні послуги за визначеною виконкомом вартістю та переліком.
З 2006 року «Ритуал» зазнав поступового занепаду, через пожежу знищено всі облікові книжки й документацію, котрі так і не було відновлено, у результаті міське підприємство фактично перестало існувати, його функції взяла на себе приватна фірма, ставши монополістом на ринку комунальних послуг.
Це не могло не позначитися на стані центрального кладовища, ситуація вимагала вжиття невідкладних заходів – поновлення діяльності підприємства, яке б займалося упорядкуванням цвинтаря, надавало якісні послуги усім верствам населення.
Як підкреслило під час обговорення керівництво, перші кроки до відновлення викрили значні порушення Закону України «Про поховання та похоронну справу», що підтвердили масові звернення покровчан.
Згідно статті 4 вказаного закону, державою гарантується безоплатне виділення місця для поховання (До платних послуг належать роботи з викопування ями для поховання). Законодавчими нормами забезпечується збереження місця поховання, встановлюється порядок реєстрації поховань та перепоховань з видачею свідоцтва про поховання. Землі, на яких розташовані місця поховання, є об'єктами права комунальної власності і не підлягають приватизації або передачі в оренду.
За всіма цими пунктами здійснювалися грубі порушення – земля надавалася у продаж, не велася реєстрація поховань, контроль за додержанням санітарних правил, виникають запитання і до вартості послуг, що значно перевищували встановлені норми.
Громадську раду цікавили конкретні дії щодо виправлення ситуації. Як було зазначено, вже найближчим часом на центральному кладовищі буде розміщено схему поховань, здійснено інвентаризацію з нумеризацією, за якою можна буде розуміти розташування кожної могили. Ці дані заноситимуть і у свідоцтва поховання, що видаватимуть родинам померлих. Видаватимуть свідоцтва і на бронювання місць поховання, продаж яких є недопустимою. Серед нових послуг – прибирання могил на замовлення рідних, це питання є особливо актуальним для тих, хто перебуває за межами міста і країни. Розроблено й оприлюднено проект рішення щодо вартості мінімального переліку ритуальних послуг.

У планах комплексний благоустрій кладовища, впорядкування території, огородження задля попередження крадіжок та випадків вандалізму. Все це взято до уваги громадської ради, яка формуватиме власні пропозиції та доповнення. Як було зазначено, завдання спільне – відновити роботу одного з провідних міських комунальних підприємств, яке б працювало в інтересах міської громади.
Прес-служба міського голови.