Управлінню праці - 15 років

 

Півтора десятиліття фахівці Управління праці та соціального захисту міста виконують одне з найважливіших завдань державної політики – надання соціальних гарантій і допомог тим, хто їх потребує.


А починалося все у 2001 році, коли рішенням сесії міської ради 3 відділи виконкому було об’єднано в Управління, яке очолив досвідчений керівник Анатолій Андрієнко.
У 2004 році до відділів - соціального захисту населення, житлових субсидій і охорони праці та екології було передано відділ у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи і створено відділ з питань праці та соціально-трудових відносин. На той час соціальна установа уже нараховувала 25 фахівців.
З листопада 2004 року і по сьогоднішній день соціальну установу очолює Тетяна Ігнатюк.
З 2006 року управління праці почало опікуватися «дітьми війни», яких у місті понад 6, 5 тисяч.
Тоді ж створюється централізований банк інвалідів, здійснюються призначення та виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду до досягнення нею трирічного віку.
Було започатковано виплату державних допомог прийомним сім’ям, започатковано капітальний ремонт житлових будинків інвалідам війни та членам сімей загиблих.
Так, з кожним роком до основних завдань додавалися нові функції, приміщення по вулиці Тельмана, 13 було вже замало. У 2007 році Управління праці перемістилося у більш просторе приміщення по вулиці Горького, де за кошти міського бюджету та за фінансової підтримки Світового банку здійснили сучасний ремонт.
Пізніше було запроваджено пільги на ЖКП багатодітним родинам та безкоштовний проїзд дітям цих сімей, надання допомоги при усиновленні дитини. У 2012 році виник пункт обліку бездомних громадян. А через два роки було запроваджено новий вид допомоги – компенсація додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін.

Тоді ж в Управлінні праці почали вести та наповнювати реєстр вимушених переселенців з тимчасово окупованої АР Крим, південних та східних областей України. Оформляються та видаються довідки про взяття їх на облік, а також адресна допомога для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.
Вводиться надання пільг військовослужбовцям, які брали участь в АТО, за рахунок коштів державного бюджету.
У минулому році на Управління праці покладено здійснення
компенсаційних виплат підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Також запроваджено новий порядок призначення житлових субсидій, що збільшило кількість звернень за останні десять років з 2352 до 8132 осіб.
Таким чином, на сьогоднішній день управління праці та соціального захисту населення – це сучасна установа, діяльність якої спрямована на забезпечення реалізації державної політики у сфері соціально – трудових відносин, безпечної життєдіяльності, оплати, охорони і належних умов праці, пенсійного забезпечення, соціального захисту і обслуговування громадян, які потребують допомоги та соціальної підтримки з боку держави , складається з 6-ти відділів та нараховує 44 особи. Сьогодні управління є посередником між людиною і державою. Його завдання вміло донести суть і зміст державної соціальної політики, правильно зорієнтувати людину в сучасному непростому життєвому просторі з будь - яких інших соціальних питань, які завжди були і залишаються пріоритетними. Тому наші двері постійно відкриті для Вас, шановні мешканці нашого міста.

Управління праці та соціального захисту населення.