Світ рівних можливостей

Третього грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день інваліда, який став традиційним і для України. За підтримки міського голови Олександра Шаповала у місті пройшло чимало заходів, для людей з обмеженими можливостями, передусім дітей.

Повір у себе! 

Під такою назвою сьогодні відбувся міський фестиваль творчості особливих дітей. У тісному колі та святковій атмосфері вони ділилися своїми досягненнями та вболівали один за одного. Разом з педагогами та батьками їм вдалося довести, що обмежень у творчості не існує. Яскраві сценічні виступи подарували вихованці дитячих садочків №5, 13, 21 та 22 школи №9, НВК №2, НВО, а також музичну п'єсу та вірш виконала талановита сонячна дівчинка Ліза Халявченко.

По завершенню свята усі колективи та учасники отримали подарунки та грамоти.

Кіно- вікенд

У перший день зими дітей з особливими потребами фахівці Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді запросили до кінотеатру Prime Cinema Pokrov. Пригодницький мультфільм “Крижане серце ІІ” однаково був цікавим як шестирічкам, такі 14-річним підліткам. Дітей пригостили популярними атрибутами кіноперегляду - попкорном і кока-колою, та запропонували 3d- окуляри. Півторагодинна подорож разом з сестрами Ельзою та Анною, вірним оленем та кумедним сніговиком до витоків стародавніх легенд та розкриття усіх таємниць сподобалася дітям і подарувала їм гарний настрій.

Творчість без обмежень

Колектив БДТДЮ підготував для дітей з особливими освітніми потребами майстер-класи з елементами арт-терапії. Як розповідає директор Будинку творчості Ніна Якимова, таку акцію вони проводять третій рік поспіль. Цього разу запросили вихованців дитячих садочків із груп компенсуючого типу (ДНЗ №5, 13, 21, 22) та учнів інклюзивних та спеціальних класів СЗШ №6, 8 та НВК №2.

Діти із задоволенням взяли участь у арт-майстерні декоративно-прикладного мистецтва, а також образотворчій, вокальній, хореографічній, театральній та туристичній майстернях. Виготовляли листівки, аплікації, брали участь у спортивній ігротеці, вправлялися у скелелазінні, малювали та займалися іншими цікавими справами.

- Вони дуже творчі, більшість добре справляються із завданням, у багатьох відчувався і хист до малювання, - зазначає керівник гуртка образотворчого мистецтва “Палітра” Вікторія Савенко, з якою діти малювали африканських тварин.

А соціальний психолог Інна Воєводіна, яка прийшла разом з дітьми СЗШ №6, звертає увагу на те, що арт-терапія є сучасною ефективною технологією соціальної адаптації дітей з особливими освітніми потребами, що сприяє розвитку емоційної та комунікативної сфери та підвищує пізнавальну активність. Це  корисно таким діткам, і їм самим це подобається.

Завзяті та спортивні

Члени міського об'єднання людей з обмеженими можливостями “Крила життя” урізноманітнили своє дозвілля, зібравшись напередодні важливого дня у територіальному центрі. За шахами, шашками, нардами та іншими настільними іграми, вони весело поспілкувалися, обговорили спільні теми та  плани.

А вже на вихідних “Крила життя” взяли участь VIII спартакіаді “Дивись на мене, як на рівного”, що відбулася у Нікополі. Змагання проходили з таких ігор, як бочча, крокет, корнхол, дартс та інших, пристосованих для участі людей з обмеженими можливостями.

Добротою зігріваючи серця

Інтерактивна зустріч для підопічних та гостей з організації “Крила життя” та спілки інвалідів по зору провів територіальний центр.

За чаюванням учасники заходу спілкувалися, мріяли, разом будували дім, вирощували дерево, співали та танцювали  з вокальним гуртом терцентру “Золота пора”, Анатолієм Калашніком та творчого колективу “Універсал - Сервіс ЛТД”.

Зустріч у територіальному центрі пройшла тепло, душевно та з подарунками.

Прес-служба міського голови.