Соціальний захист - посилено

соціальний захист - посилено. Зображення 1
Початок 2017 року ознаменувався багатьма законодавчими змінами у сфері соціальної політики. Уже з 1 січня набувають чинності низка законодавчих актів, котрі направлені на підвищення соціальних стандартів. Коментуючи запровадження змін та нових механізмів, начальник управління праці та соціального захисту Тетяна Ігнатюк зупинилася на деяких, котрі будуть цікаві більшості мешканцям міста.
Так, із 1 січня набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів», спрямований на підвищення мінімальних державних гарантій в оплаті праці та встановлення дієвого контролю у сфері дотримання законодавства про працю. Зокрема Законом поняття «мінімальна зарплата» приведено у відповідність до європейської практики та запроваджено нову методологію визначення мінімальної зарплати, як нижньої межі оплати праці, що гарантується державою.
Також даним Законом внесені зміни до інших законів, у яких заробітна плата або посадові оклади визначаються на основі мінімальної заробітної плати. Тепер вони будуть визначатися у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року.

Тетяна Марківна нагадала, що Державним бюджетом на 2017 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня установлено у розмірі 1600 гривень, до кінця року сума поетапно зросте до 1762 грн., а мінімальна заробітна плата у місячному розмірі з 1 січня становитиме 3200 гривень, у погодинному – 19, 34 гривні.
З метою реалізації даного Закону, урядом прийнято рішення, спрямовані на підвищення рівня оплати праці працівників окремих галузей бюджетної сфери. У даній постанові (від 28.12.2016 р. №1037) зазначається, що з 1 січня посадові оклади (тарифні ставки) розраховуються виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду, визначеного у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року (у поточному році - 1600 грн.). Водночас керівникам установ, закладів та організацій галузей, про які йде мова, аби не допустити «зрівнялівки» доручається забезпечити в межах фонду оплати праці диференціацію заробітної плати працівників, які отримують її на рівні мінімальної, за рахунок встановлення доплат, надбавок, премій, залежно від складності, відповідальності, умов та результатів праці.
Також Уряд прийняв рішення щодо підвищення рівня оплати праці педагогічних працівників, у тому числі вчителів загальноосвітніх навчальних закладів (постанова від 14.12.2016р. №974), що є наступним кроком до підвищення престижності їх праці. Відтак, з 1 січня 2017 року посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогів загальноосвітніх навчальних закладів підвищуватимуться на два тарифні розряди. Збільшення посадових окладів педагогічних працівників, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, відбуватимуться з 1 вересня.
Водночас, з тим, аби посилити державний контроль у сфері зайнятості та оплати праці, внесено зміни до статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Виконавчим органам міських рад обласного значення, яким є і місто Покров, делеговано повноваження Державної служби України з питань праці у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. А відповідною постановою Кабміну затверджується новий порядок здійснення контролю посадовими особами, на яких покладатимуться функції контролю. Це дасть можливість на місцях використовувати додаткові важелі для здійснення заходів із легалізації зайнятості та сприятиме збільшенню надходжень до міського бюджету.
Як зазначила начальник управління праці, це не єдині законодавчі зміни у сфері соцполітики, котрі набувають чинності з початку року. Зокрема з 1 січня запроваджується новий порядок санаторно-курортного оздоровлення громадян, котрі постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, віднесених до 1 категорії та дітей з інвалідністю, що пов’язана з чорнобильською катастрофою.
Також із 1 січня посилиться соціальний захист осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами підгрупи А та інвалідами І групи. По діючим справам буде автоматично призначена надбавка без звернення до УП та СЗН.
Про це та інше, управління праці та соціального захисту будуть інформувати мешканців міста додатково.
Прес-служба міського голови.