«Сміттєва» тема – відверто та компетентно

«сміттєва» тема – відверто та компетентно. Зображення 1
Засідання чергової 19 сесії Покровської міської ради було інформаційно насиченим та конструктивним. Аби розставити усі крапки над «і» стосовно «сміттєвої» теми, яка поставала у соціальних мережах та зібранні городян - дане питання слухалося на сесії поза чергою денною та за участі заступника директора Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Андрія Плєшакова, директора КП «Дніпропетровський обласний центр поводженням з відходами» Ігоря Борща.


Історія питання
Міський голова Олександр Шаповал повідомив присутніх, що на адресу міської ради надійшов лист щодо ситуації навколо комунального підприємства «Саночистка».
Нагадаємо, на минулій сесії на звернення Дніпропетровської облради та виконання її рішення про затвердження обласної Стратегії поводження з твердими побутовими відходами, було погоджено безоплатну передачу з комунальної власності м. Покров у спільну власність територіальних громад, сіл, селищ та міст Дніпропетровської області основних засобів МКП «Саночистка». Крім уточнюючих по зазначеному рішенню міськради, у листі були питання стосовно обласної стратегії та питання породжені чутками, на основі яких і висувалася вимога про відміну рішення 18 сесії та припинення процедури передачі майна в обласну власність.
До звернення додавалися підписи громадян.

Детально про перспективи
У свою чергу заступник голови профільного департаменту Андрій Плєшаков від імені ОДА, обласної ради подякував нашим депутатам, що в числі перших підтримали стратегію комплексного вирішення проблеми з відходами задля запобігання львівського сценарію.
- Поблизу вас не полігон, а звичайне сміттєзвалище, що тимчасово приймає тверді побутові відходи від місцевої громади. Там немає спеціальних уловлювачів, ніхто не знає, куди проникають токсичні речовини, забруднюючи довкілля та підземні води, - зазначив Андрій Олександрович, наголошуючи на потенційній небезпеці об’єкта та необхідності упорядкування, продовжуючи:
- На Дніпропетровщині лише 11 паспортизованих полігонів, котрі працюють із дотриманням певних екологічних нормативів, мають дизбар’єри, дренажі фільтрату, контроль за кількістю завезеного та розміщеного сміття. Інші ж приймають сміття стихійно, без правового врегулювання і є техногенно небезпечними. Аби впорядкувати дану ситуацію і виникла необхідність прийняття обласної Стратегії поводження з твердими побутовими відходами ( у рамках реалізації Дніпропетровської комплексної програми екологічної безпеки на 2016 – 2025 роки). Крім того, для виправлення ситуації Стратегією передбачено залучення не лише бюджетних коштів, а й ресурсів Світового банку.
Завдяки тому, що у Покрові на проблемі сміттєзвалища зосередилися у минулому році і самостійно підготували проект його упорядкування, то вже у другій половині поточного року можлива його реалізація, - пообіцяв заступник директора департаменту екології та природних ресурсів.
Далі робота набула формату «питання – відповідь». Депутати, представники громадської ради, громадських організацій озвучували хвилюючі питання, на які відповідали обласні посадовці.

- Кому і яке майно «Саночистки» передається на баланс, та як це позначиться на тарифах ?
- На баланс обласного комунального підприємства «Дніпропетровський обласний центр поводження з відходами» передається лише гараж та службове приміщення, що біля сміттєзвалища, а також приміщення по Титова, 1, де була юридична адреса «Саночистки». Контейнера, транспортні засоби, інше майно – все залишається на балансі міста. Новостворене підприємство не впроваджуватиме нову політику і не має наміру міняти тих, хто там працює. Це стосується, як керівництва, так і штатних працівників. Зміниться лише підпорядкування – з міського на обласне. Відносно тарифів. Обласне комунальне підприємство, засновником якого є Дніпропетровська облрада, не має повноважень встановлювати тарифи, це в компетенції органів влади.

- Які саме заходи мають намір здійснити на нашому сміттєзвалищі?
- Відходи, які накопичені, будуть рекультивовані та приведені до екологічних і санітарних норм. Передбачене будівництво дизбар’єру, вагової, планується залучити лінію сортування, аби частину твердих відходів не просто утилізувати, а направляти на вторинну переробку.

- Чи буде там сміттєспалювальний завод?
- Питання будівництва сміттєспалювального заводу будь-де на території Дніпропетровської області не постає взагалі. На сьогодні нормативом ЄС запропоновані лише сміттєпереробні заводи, які зводитимуть лише біля мегаполісів, де матимуть економічну ефективність. У Покрові, відходи якого складають 50-55 тис. м3 на рік, що є краплею в морі відносно річного об’єму сміття по області в один мільйон м 3 – це не доцільно.

- Чи будуть до нас звозити сміття з навколишніх районів та міста Дніпро?
- Сміття з інших місць, у тому числі зі Львова, до Покрова завозитися не буде.
В області відходи планується доставляти у шість точок, Покров до їхнього переліку не належить. Потужності місцевого полігону не збільшуватимуться, передбачається утилізація побутових відходів лише своєї територіальної громади.

У сусідньому Нікополі є приватний упорядкований полігон із достатніми потужностями. Сміття з Дніпра вивозиться на полігон «Лівобережний.» В наявності комерційний полігон «ЕкоДніпро», проте він не задіяний, бо вистачає потужностей основного. Також планується будівництво полігону поблизу Павлограда, що значно ближче до обласного центру. Тому навіть розглядати віддалений Покров, як місце для утилізації ТПВ, недоцільно ні в логістичному плані, ні економічному.

Відповівши на всі питання, котрі звучали у сесійній залі та підняті у зверненні, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Андрій Плєшаков та директор Дніпропетровського обласного центру поводження з відходами Ігор Борщ наголосили, що обласна програма спрямована на те, аби уникнути львівського сценарію і зробити Дніпропетровщину більш екологічно благополучним регіоном та уникнути загострення екологічної кризи.
Прес-служба міського голови.