Роки пам’яті: Шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників

роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 1
Друге лютого для мешканців Старостинського округу Покровської міськради особливо пам’ятна дата. Цього дня, у далекому 1944 році, село звільнили від тяжкого окупаційного режиму, у Шолоховому запанував довгоочікуваний мир.
Старожили і сьогодні пам’ятають те відчуття щастя, радості перемоги. Не забули своїх визволителів, які гинули заради мирного майбутнього наступних поколінь. Другого лютого громада Шолохового, представники влади, духовенства, учнівства зібралися біля меморіалу слави, аби згадати пам’ятний лютий 44, вшанувати полеглих героїв.
роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 2Понад 120 воїнів загинули, визволяючи Шолохове. Близько тисячі мешканців села добровольцями пішли на фронт, 420 з них не повернулися додому, 340 чоловік були відправлені на примусові роботи до Німеччини. 270 шолохівців за проявлені мужність та відвагу нагороджені орденами й медалями, увійшов в історію легендарний льотчик Павло Таран. Така статистика Другої світової, про яку говорили присутні, рідний брат та син командира партизанського загону Андрія Бородая – Платон та Леонід Бородаї.
Про війну не забуто, на чому наголошували ветерани, згадуючи часи окупації. Матеріали про цю історичну сторінку краю зберігаються у сільському музеї.роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 3
Нацисти увійшли до села 17 серпня 41-го, встановивши свій жорсткий режим. Люди жили у постійному страхові, однак, звірства ворога не в силах були зломити силу народного духу. Мешканці села допомагали партизанам та підпільникам, так, Ф.Кліценко виводив з ладу військову техніку, лікар Ф.Палієнко видавав молоді фіктивні довідки, рятуючи від неволі, родини Марченко та Тютюник ховали військовополонених. Вони та багато інших наближали перемогу. Світлий день визволення настав 2 лютого 44-го, коли у ході кровопролитних боїв Нікопольсько-Криворізької операції солдати 4 гвардійського стрілецького корпусу форсували Базавлук та звільнили Шолохове. Про подвиг сотень воїнів сьогодні свідчать обеліски…роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 4
У 75 річницю великого подвигу вдячні нащадки покладанням квітів вшанували визволителів, хвилиною мовчання пом’янули всіх закатованих та загиблих у Другій світовій війні.
Прес-служба міського голови.

роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 5

роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 6

роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 7

роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 8

роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 9

роки пам’яті: шолохове відзначило 75-річчя звільнення від нацистських загарбників. Зображення 10