Проблема – стара, а рішення - є

проблема – стара, а рішення - є. Зображення 1
Підтоплення підвалів багатоповерхівок 36 мікрорайону – питання, що постає не рік – десятиліття. Сьогодні у мешканців Партизанської та Л.Чайкіної, що фактично живуть «на воді», з’явилася надія на виправлення ситуації. Зусиллями міської влади реалізується проект реконструкції господарчо-побутової системи каналізації по вулиці Л.Чайкіної.


Історія питання
Понад двадцять років жителі Партизанської 89, 91, 91а, 95, 97, Л.Чайкіної 33, 33а, 35, 37, 39 мешкають із проблемою, вирішення якої на роки зависло у повітрі. Від дня здачі багатоповерхівок в експлуатацію будинки буквально стоять на воді. Взимку сморід через стоки брудної води та рідких фекалій, влітку комарі й мошки, розповідають Наталія Котигорох, Валентина Домославська. Від стійкого запаху і випаровувань не рятує і верхній поверх, ділиться Юрій Середа, який за всі ці роки вивчив власний підвал, від А до Я.
Пліснява, тріщини – за «вологі» роки ситуація лише ускладнилася, набувши масштабів екологічної проблеми. За словами людей, численні звернення у всі можливі інстанції завершувалися приїздом аварійної бригади ЖЕО й відкачуванням води, і так з року в рік: ЖЕО відкачує воду й латає труби, вдаючись до тимчасових заходів. Біг по замкненому колу примусив вчитися виживати за існуючих умов. Спонукав людей шукати першопричину проблеми, у чому зійшлися погляди жителів та міського голови.

Вихід є
До комплексного вирішення питання міський голова залучив відповідних спеціалістів.
Мокрі підвали говорили про більш глобальні зрушення, крім пошкодження комунікацій, що впливають на систему життєзабезпечення будинків, а масові звернення жителів вказували на терміновість прийняття рішення. Висновки фахівців оголили основну причину: порушення нормативів ще під час будівництва каналізаційних мереж мікрорайону. Невідповідність куту нахилу внутрішньоквартальної каналізації призвела до таких тривалих плачевних наслідків.
За дорученням міського голови ще минулого року було розроблено проект з реконструкції господарчо-побутової системи каналізації по вул.Л.Чайкіної, який пройшов експертизу, для його реалізації залучено кошти міського бюджету.

Реалізація – в дії
Її впровадження вже розпочато. Тривають роботи з повної реконструкції вуличної каналізації, у ході якої буде перекладено і вводи каналізаційних мереж до будинків. Спеціалісти мають ліцензію та дозвіл на виконання такого виду робіт, що підтверджено технаглядом, котрий тримає хід реконструкції у постійному полі зору. Вже замінено магістральну мережу діаметром 300мм, на черзі наступний етап. Масштабні роботи тягнуть за собою і певні побутові незручності, за які виконавці вибачаються перед мешканцями, зобов’язуючись провести повний благоустрій території, що передбачено і проектом.
Фахівці говорять про позитивний результат, а мешканці , що їх нарешті почули, зрушивши довготривале питання з мертвої точки.
Прес-служба міського голови.

 

проблема – стара, а рішення - є. Зображення 2

проблема – стара, а рішення - є. Зображення 3

проблема – стара, а рішення - є. Зображення 4

проблема – стара, а рішення - є. Зображення 5