Порядок продажу комунального майна, щодо якого прийнято рішення про списання

Цей порядок визначає єдиний механізм продажу комунального майна, яке обліковується на балансі міських комунальних підприємств, бюджетних установ і закладів та щодо якого прийняте рішення про списання.

1 Загальні положення

  1. Порядок розроблено для використання комунальними підприємствами, бюджетними установами та закладами  м. Покров, які підпорядковані Покровській міській раді та на балансі яких перебуває комунальне майно (надалі Балансоутримувачі).
  2. Підставою для продажу майна може бути відповідним чином оформлене рішення Покровської міської ради про дозвіл на списання основних засобів або рішення керівника Балансоутримувача на списання іншого комунального майна.
  3. Продажу не підлягають об’єкти нерухомості, щодо яких прийняте рішення про списання.

1.4 Продаж комунального майна, щодо якого прийняте рішення про списання відбувається виключно на конкурсних засадах.

1.5 Метою проведення конкурсу є отримання найбільшої ціни за майно, яке підлягає списанню.

1.6 Рішення про продаж майна, яке підлягає списанню приймає керівник Балансоутримувача. При прийнятті рішення керівник враховує висновки та рекомендації спеціально створеної комісії з обстеження основних засобів, які підлягають списанню.

1.7  Витрати, пов’язані із з відчуженням майна,  несе покупець.

1.8 Стартовою ціною продажу майна за конкурсом є вартість можливої отриманої вигоди від здачі майна на металобрухт, макулатуру або інший брухт.

2 Організація та проведення конкурсу

2.1    Організацію та проведення конкурсу з продажу майна забезпечує Балансоутрримувач.

2.2    Керівник Балансоутримувача своїм наказом або розпорядженням створює Комісію з проведення конкурсу з продажу комунального майна, щодо якого прийнято рішення про списання (надалі Комісія) у складі не менше 5 осіб. До складу Комісії повинен входити начальник відділу виконкому з запобігання та протидії корупції та інший представник виконкому.

2.3 Керує діяльністю комісії й організовує її роботу голова комісії, який у межах своєї компетенції скликає засідання комісії, головує на засіданнях. Секретар комісії приймає та реєструє конкурсні пропозиції, готує матеріали на розгляд комісії. Голова комісії має ухвальний голос, якщо при прийнятті рішення про визначення переможця конкурсу голоси членів комісії розділилися порівну.

2.4 Засідання комісії є закритими крім моменту розкриття конкурсних пропозицій в присутності учасників.

2.5 Функції Комісії:

2.5.1 підготовка майна до продажу;

2.5.2 визначення умов конкурсу у т.ч. початкової ціни майна;

2.5.3 підготовка оголошення про проведення конкурсу, його розміщення в  ЗМІ;

2.5.4 забезпечення доступу потенційних покупців для ознайомлення з предметом продажу;

2.5.5 проведення конкурсу по продажу комунального майна, щодо якого прийнято рішення про списання;

2.5.6 ведення протоколів засідання Комісії;

2.5.7 оформлення договору купівлі продажу з переможцем конкурсу, складання акту приймання - передачі майна.

2.5.8 контроль за надходженням коштів від продажу майна;

2.5.9 забезпечення формування  та зберігання пакету документів, які відображають виконання процедури проведення конкурсу.

2.6 Оголошення про проведення конкурсу з продажу комунального майна, щодо якого прийнято рішення про списання повинно містити:

- повну назву майна;

- рік випуску або введення в експлуатацію;

- причина списання майна, назву, номер та дату рішення про списання;

- початкова ціна продажу. Для транспортних засобів  є  вартість утилізації колісно транспортного засобу ;

- можливість ознайомлення з об’єктом продажу;

- термін та місце прийняття конкурсних пропозицій;

- умови проведення конкурсу;

- перелік та порядок надання  документів та пропозицій на участь в конкурсі;

- дата, час і місце проведення конкурсу;

- порядок повідомлення учасників про результати конкурсу;

- інша інформація.

2.7 Оголошення про проведення конкурсу розміщується в газеті «Козацька вежа», на сайті Покровської міської ради. Також оголошення можна оприлюднювати в інших друкованих засобах,  на інтернетресурсах та в інших доступних місцях  у вигляді паперового оголошення.

2.8  Конкурсні пропозиції приймаються конкурсною комісією протягом 10 робочих днів з дня опублікування оголошення в газеті «Козацька вежа». Проведення конкурсу відбувається на наступний робочий  день після закінчення терміну прийняття пропозицій.

2.9  Учасниками конкурсу можуть бути:

- юридичні особи;

- фізичні особи-підприємці;

- фізичні особи-громадяни України.

2.10 Пропозиції надходять поштою на адресу балансоутримувача або передається секретарю комісії у закритому конверті. На конверті зазначається назва підприємства / ПІП учасника конкурсу та робиться позначка «На конкурс», із зазначенням об’єкту продажу;

2.11   Конкурсна пропозиція має включати:

2.11.1 для юридичних осіб: заява з ціновою пропозицією, витяг з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань;

2.11.2 для фізичних осіб підприємців: заява з ціновою пропозицією, витяг з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, копія паспорту та ідентифікаційного номеру;

2.11.3 для фізичних осіб: заява з ціновою пропозицією заява з ціновою пропозицією,  копію паспорту та ідентифікаційного номеру.

2.12 Копії документів мають бути завірені керівником підприємства та відбитком печатки підприємства (при поданні пропозиції юридичною особою) або власноруч фізичною особою підприємцем/фізичною особою-громадянином.

2.13 Після закінчення терміну прийняття пропозицій, голова конкурсної комісії скликає Ії засідання. Рішення комісії вважається легітимним, якщо на засіданні присутні більше половини членів Комісії та представник виконкому.

2.14 В засіданні комісії з розкриття конкурсних пропозицій можуть бути присутні учасники конкурсу або їх представники.

2.15 На засіданні Комісії розкриваються конверти з конкурсними пропозиціями. Голова оголошує ім’я /найменування учасника та запропоновану цінову пропозицією.

2.16 Головним критерієм оцінки пропозицій є найбільша ціна за об’єкт продажу. Учасник, який надав найбільшу цінову пропозицію стає переможцем конкурсу.

2.17 При наданні від учасників однакових цінових пропозицій, переможцем буде пропозиція що зареєстрована раніше.

2.18 У разі особистої присутності учасника/ учасників на засіданні Комісії, після розкриття конкурсних пропозицій, учасники мають право в усній формі запропонувати більшу ціну ніж в письмових пропозиціях. Якщо між учасниками виникли торги, то переможцем  стає той учасник, який в усній формі запропонував найбільшу ціну.  Така інформація заноситься в протокол і учасник, який запропонував найвищу ціну повинен особисто підписати протокол засідання Комісії.

2.19 Після закінчення засідання конкурсної комісії складається протокол, у якому зазначаються: відомості про учасників; пропозиції і зобов’язання учасників (додаються до протоколу); обґрунтування рішення про визначення переможця. Протокол складається в 2-х примірниках. Протокол підписують усі члени Комісії присутні на засіданні.

2.20 У разі отримання однієї конкурсної пропозиції, переможцем вважається учасник, який надав цю пропозицію  якщо запропонована ним ціна не є меньшою за оголошену початкову ціну.

3. Укладання договору купівлі-продажу, акту приймання-передачі та порядок розрахунків

        

3.1 Після визначення переможця, керівником Балансоутримувача призначається особа відповідальна за проведення процедури відчуження майна.

3.2 На підставі рішення конусної комісії відповідальна особа готує звичайний договір купівлі-продажу та акт прийому – передачі майна.

3.4  Майно вважається проданим з моменту підписання обома сторонами акту прийому – передачі.

3.5 Акт прийому – передачі підписується після надходження коштів від покупця  на рахунок Балансоутримувача або в його касу. Термін зарахування коштів покупцем за придбане майно не більше 2-х робочих днів з дати підписання договору купівлі-продажу.

3.6 Відповідальна особа контролює надходження коштів від продажу майна.

3.7 Якщо покупець бажає нотаріально завірити угоду, то такі витрати покладаються на покупця.

4. Прикінцеві положення

4.1    Балансоутримувач, у відповідності із чинним законодавством забезпечує збір та зберігання документів що пов’язані із продажем майна, у відповідності із правилами ведення бухгалтерського обліку виконує списання майна при реалізації та оприбуткування коштів від реалізації. 

4.2    У разі не отримання жодної конкурсної пропозиції, майно щодо якого прийняте рішення про списання ліквідується у відповідності до вимог чинного законодавства.