Вперше керівника закладу освіти призначали за конкурсом

вперше керівника закладу освіти призначали за конкурсом. Зображення 1
Публічно, відкрито і прозоро - так у Покрові відтепер обиратимуть директорів навчальних комплексів та загальноосвітніх шкіл.
12 серпня відбулося засідання конкурсної комісії на посаду директора НВК №2.


Поштовхом до таких новацій стали зміни в законодавстві про освіту. В жовтні минулого року постановою Кабміну було ухвалено новий Порядок призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності, який передбачав конкурсний механізм відбору претендентів. І хоча для комунальних ЗНЗ, він має лише рекомендаційний характер, місто обрало більш демократичний спосіб – не призначення керівників, а обрання.
Вже в лютому на сесії міської ради депутати підтримали новацію і затвердили новий порядок призначення керівників навчальних закладів, що належать до комунальної власності міста. Однією з підстав для оголошення конкурсного відбору, там значиться утворення нового навчального закладу. Як відомо, у квітні сесією міськради було прийняте рішення про реорганізацію, шляхом злиття, дитячого садка № 23 та середньої школи № 8 у Навчально-виховний комплекс № 2. На початку липня через засоби масової інформації управління освіти оголосило про конкурс, заяви від претендентів приймалися до 10 серпня.
Про бажання очолити новоутворений навчальний заклад заявили три претенденти: заступник директора з навчально-виховної роботи школи №2 – Наталія Стешенко, директор школи № 8 – Тетяна Ходосовська та завідувач Психолого-медико-педагогічного центру при управлінні освіти – Галина Чергінець.
До конкурсної комісії, як того і вимагає Положення, ввійшли представники міської ради, управління освіти, профспілки, керівники навчальних закладів, батьківського комітету та громадськості. Очолила комісію – заступник начальника міського управління освіти Ірина Сапа.

Крім документів щодо кваліфікаційних вимог, претенденти на посаду подавали мотиваційні листи. Звертаючись до комісії, кожен обґрунтовував, чому саме він має очолити новоутворений навчальний заклад, перераховуючи особисті якості, досягнення та навички. Обов’язковим також було подання перспективного плану розвитку закладу на найближчі 5 років, який мали і захистити. На публічну презентацію відводилося 15 хвилин, були готові конкурсанти і до запитань. Після чого відбулося обговорення комісією поданих документів, також оцінювали актуальність, ефективність та реалістичність програм.
У результаті відкритого голосування, переважна більшість членів конкурсної комісії ухвалили кандидатуру Г.Чергінець. За їхнім висновком, програма Галини Миколаївни відрізнялася глибиною і повнотою бачення перспектив розвитку інноваційного загальноосвітнього навчального закладу, покликаного об’єднати всі ланки освіти: дошкільну, базову та середню.

Прес-служба міського голови.

вперше керівника закладу освіти призначали за конкурсом. Зображення 2