Поет з душею скіфського царя

Четвертого лютого виповнюється 88 років від дня народження відомого українського археолога, історика, поета, Почесного громадянина міста Бориса Мозолевського.

Знаний у всьому світі дослідник Скіфії присвятив археології усе своє життя. Життєва дорога привела його до нашого міста, яке вважав рідним. Тут доля обдарувала гарними друзями та «знахідкою століття». Безцінну історичну спадщину – Золоту скіфську пектораль було знайдено у 1971 році у кургані Товста Могила. Легендарною знахідкою великий археолог на весь світ прославив і Україну, і наше місто, навіки ставши частиною історії Покрова.

Ім’я Бориса Мозолевського добре відоме покровчанам, на його честь названо центральний парк, на будинку, де він зупинявся, встановлено меморіальну дошку.

Сам Борис Мозолевський писав про те, що в місті гірників він був по справжньому щасливим. Наш край, придніпровський степ Борис Миколайович оспівував в своїй творчості. Його поезія просякнута любов’ю, вдячністю, щемом.

“...Розляглися степи на всі сторони,

Відкричали в степу чорні ворони.

Подніпровські сади стали білими.

І летять журавлі над могилами.

Де шукати мені долі кращої,

Крім землі, де лежать мої пращури?...”

Борис Мозолевський був плідним науковцем і літератором, членом Спілки письменників, написав приблизно 60 досліджень, видав вісім збірок поезій.

Окрема експозиція, присвячена Почесному громадянину міста, є у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім. Миколи Занудька. Серед точних копій його знаменитих знахідок, унікальних світлин, спогадів друзів зберігаються поетичні збірки Бориса Мозолевського. Віршовану спадщину збирає й публічна бібліотека Покрова.

До пам'ятної дати вихованці закладів культури - Школи мистецтв, Дитячої музичної школи, міського музею  підготували онлайн-презентації та музичні виступи.

Покровчани зберігають пам'ять про поета й науковця, людини великого серця й щирої душі.

Прес-служба міського голови.