Юлія Лапутіна: Мінветеранів підтримує ветеранські підприємницькі ініціативи з надання психологічної підтримки за принципом “рівний з рівним”

Про це зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час зустрічі із ветераном Володимиром Мамалигою, який виграв конкурс #Варто 2.0 та у Черкасах створив хаб для Захисників та Захисниць і їхніх сімей.

????Володимир Мамалига брав участь у бойових діях у 2014 році. Після повернення із зони проведення АТО на Донеччині він став активно долучатися до створення ветеранських спільнот у Черкасах, співпрацювати з громадськими організаціями. Під час повномасштабного вторгнення знов пішов захищати країну - тепер на Луганському напрямку. Повернувшись із фронту за станом здоров'я, ветеран продовжив свою діяльність, створивши Центр психології "Сяючий шлях", проте потребував додаткового фінансування.

????"Подався на грант від ветеранського фонду Мінветеранів, виграв і отримав фінансування на 533 тисячі гривень. На ці гроші ми взяли меблі, ноутбуки. Третину суми було витрачено на додаткове навчання команди з певних видів психотерапії, щоб розширити спеціалізацію", - розповів ветеран-підприємець.

????У Центрі працюють три психологи, до них ветерани звертаються з такими симптомами як агресивність, тривожність, відсутність сну, взаєморозуміння у родині. До кожного із них застосовується індивідуальний підхід із використанням таких методик як арт-терапія, психодрама, НЛП тощо.

????"Дуже важливо, щоб психологічну підтримку ветеранам надавали ті, хто самі пройшли через бойові дії. Саме ті, хто знає, що таке бути в постійному адреналіні і що відчуває боєць під час виконання бойового завдання. Тому зараз Мінветеранів підтримує ветеранські підприємницькі ініціативи з надання психологічної підтримки за принципом “рівний з рівним", - підкреслила Юлія Лапутіна у ході спілкування з працівниками Центру.

????Центр психології “Сяючий шлях” це ще комунікаційний майданчик для різних категорій відвідувачів, де захисникам допомагають знайти себе у цивільному житті, а цивільним краще зрозуміти, про що думають ветерани, що їх турбує. Адже перехід від військового життя до цивільного складний процес, і кожний з учасників має з розумінням ставитися один до одного.