Пам’ятати заради майбутнього

пам’ятати заради майбутнього. Зображення 1
Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських катівень – не просто дата, одвічне нагадування, що найвища цінність – людське життя. Для Покрова ця тема болить до сьогодні, бо ще живі свідки найжахливішого явища двадцятого століття, колишні в’язні й остарбайтери.


У день, що назавжди змінив їхнє життя, ветерани збираються у міському музеї, залі, присвяченому подіям Другої Світової. Окрема експозиція розповідає про фабрики смерті і людей, яким вдалося вистояти, ціною неймовірних зусиль. Сьогодні їх залишилося 41 з понад 400, хто тільки на початку 90-х зміг відкрито розповісти про своє минуле. Колишніх в’язнів об’єднала пам’ять і спілка, куди увійшли десятки полонених таборів. За їхніми долями можна вивчати географію війни з темної сторони концентраційних таборів. Музей зберігає сотні свідчень і продовжує поповнювати архіви новими доказами злодіянь проти людства.
Під час уроку пам’яті фахівці відкривали їх десятикласникам дев’ятої школи, а про Другу Світову свідчили голова міської спілки малолітніх в’язнів фашизму Алла Шевченко, члени спілки, Іван Галич, Марія Журбіна, ветеран війни, Почесний громадянин міста Микола Журбін.

Ветерани говорили про пережите, про біль, котрий не лікує час. Долі, позначені війною, тавром полоненого розкривалися перед молоддю, яка підкреслювала, що пам’ять є головним суддею нацизму і вдячністю ветеранам, які пройшли дорогами війни.
Тема пам’яті лунала і в центрі підготовки та перепідготовки робітничих кадрів, де спільно з благодійною організацією «Вікторія», за підтримки Німецького федерального фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє», пройшла зустріч з членами міської спілки малолітніх в’язнів фашизму.
Прес-служба міського голови.

пам’ятати заради майбутнього. Зображення 2

пам’ятати заради майбутнього. Зображення 3

пам’ятати заради майбутнього. Зображення 4