Пам'ятаємо...

 

Знову зіткнувшись із зовнішньою агресією, ще більше цінуємо безсмертний подвиг тих, хто відстояв мир 77 років тому, захищаючи життя і майбутнє прийдешніх поколінь.

Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Зараз, коли на нашій землі знову проливається кров, ця пам'ять робить нас сильнішими.

Цими днями у Покрові разом зі світовою спільнотою віддали шану тим, хто поліг на фронтах, в окопах, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах чи зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття. Близько трьох мільйонів українців не повернулися з поля бою, п'ять мільйонів було вбито на окупованих територіях.

Їхню пам'ять вшанували представники міської влади та громадськість, поклавши квіти до братських могил та меморіалів міста, прилеглих селищ та старостинського округу.

З кожним роком все менше і менше стає ветеранів Другої світової, безпосередніх учасників бойових дій. У нашій громаді їх залишилося троє - Василь Іванович Мороз, Михайло Федорович Сілін, Павло Єфремович Мігулін.

В. І. Мороз - воїн 261 запасного стрілецького полку, 61 стрілецької дивізії, захищав рідні П’ятихатки у винищувальному батальйоні, а з 42-го ішов дорогами війни, дивом вцілів у її коліщатах. Звільняв Румунію, Угорщину, солдатський шлях завершив водієм мінометної бригади у Болгарії.

М. Ф. Сілін - мінометник 353 стрілецької дивізії Другого Українського фронту, брав участь у боях за звільнення України, Одеси. Війна закинула його до флоту, спецвійськ, що дислокувалися в Ірані, 13 років після перемоги він віддав армії.

П. Є. Мігулін - його молодість обпалена війною, він пройшов її суворими дорогами, служив у артилерії, дійшов до Берліна.

Обпалені, але не зломлені горнилом Другої світової, сьогодні колишні воїни приймали вітання. Разом з ними і Антоніна Семенівна Доннік з Миронівки, одна з дивом вцілілих дітей, народжених у таборі смерті. Її раннє дитинство пройшло у Дахау, куди було вивезено її маму.

Найщиріші слова вдячності та подарунки від міського голови Олександра Шаповала ветеранам передав секретар міської ради Сергій Курасов. Тематичні онлайн-заходи пройшли у закладах культури й освіти.

Подвиг ветеранів війни — еталон мужності і патріотизму. Хоч скільки б не минуло часу, ми пам'ятаємо, а зараз і пересвідчилися, якою жахливою є війна і якою ціною дається перемога життя над смертю.

Доземний уклін ветеранам Другої світової війни та трудівникам тилу, честь і слава нинішнім воїнам світла і добра, нашим Захисникам і Захисницям, хто виборює незалежність України!

Прес-служба міського голови.