Нове дихання музейній справі

 

Понад пів століття народний історико-краєзнавчий музей ім. Миколи Занудька береже історичну та культурну спадщину нашого славного краю. За останні п’ять років його вдалося перетворити на потужний просвітницький центр, з новими експозиціями, експонатами, технічними можливостями та  формами роботи.

  • Музей – це справжні ворота в історичну пам'ять нашого міста, наше спільне надбання. Ми перетворюємо його на  потужний  культурний та просвітницький заклад. Він має стати душею міста, справжнім центром громади, - зазначив міський голова Олександр Шаповал.

Заснований фронтовиком, почесним громадянином міста Миколою Занудьком, сьогодні у його фондах зберігаються понад трьох тисяч музейних предметів та різноманітних джерел з історії краю від сарматських часів до сьогодення. Тут і археологічні знахідки, нумізматика, етнографічні предмети, та тематичні експозиції.

Останнім часом відбулося  значне поповнення постійнодіючих експозицій, над чим у тісній співпраці працюють музейники разом з відділом культури виконкому та творчими осередками міста. Новими деталями збагатилися зали Другої світової війни, присвячені нашим землякам, воїнам АТО, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, афганцям. Цінними є цьогорічні артефакти експозицій скіфської та козацької доби – фрагмент фібули, бронзова підвіска, каблучка, частина обладунків та зброї степових лицарів.

Кардинально  оновленою побачили містяни залу, присвячену скіфському періоду. Змінилося не лише її оформлення, з’явилися нові унікальні артефакти, серед яких і віднайдені  Борисом Мозолевським. Легендарному археологу  присвячена окрема частина кімнати, де багато світлин, репродукцій знахідок, і звичайно - Золотої Пекторалі.

Нові акценти і у залі козацької доби. Відвідувачі тепер мають можливість побачити, як виглядала легендарна козацька республіка. Досі її було зображено лише на малюнках та схемах.

Поряд з портретними зображеннями  кошових отаманів, колекцією зброї та предметів побуту тепер представлено  макет Чортомлицької Січі.

Поповнення  і в частині музею, присвяченій історії видобутку  марганцевої руди. Зародження гірничої справи постає від періоду перших свідчень інженера Домгера до наших часів. Тут є списки перших шахтарів, документи, шахтарські обушки та відбійні молотки, унікальні фотографії та зразки породи. До 50-річчя комбінату експозиція  поповнилася свідченнями про людей праці, видатних особистостей, трудових династій та їх величезний внесок  у розбудову  та розвиток комбінату. Експозиція стала більш чіткою і структурованою, доступно відображаючи усі періоди розвитку гірничої справи, починаючи від перших шахт  до появи кар’єрів  з гігантськими роторними комплексами і крокуючими екскаваторами.

Почесний громадянин міста, ветеран комбіната Дмитро Дроботай у музеї

Також у міському музею  відкрито постійнодіючу експозицію присвячену 85 роковинам голодомору.  Тут зберігається   понад триста спогадів очевидців, які пережили роки геноциду. Зала, присвячена Другій світовій, героїчній боротьбі наших земляків під час війни та окупації. Ці безцінні матеріали  розповідають про історію країни, яка буде жити доки пам’ятаємо.

Особливе місце займає нова  експозиція, яка розповідає про наших земляків – воїнів АТО, виборювачів суверенітету та незалежності України. Тут живе пам'ять про загиблих покровчан, почесних громадяни міста - Дмитра Стрільця, Олександра Ісаєнка, Олега Кравченка, Олександра Мокієнка в  матеріалах, зібраних рідними, спогадах друзів, бойових побратимів героїв. Про події на сході нагадують бойовий прапор, уламки мін, особисті речі ветеранів АТО, світлини.

Завдяки участі у міській програмі парципаторного бюджетування, музей значно розширив свої технічні можливості, що  зробило заклад ще більш цікавим та сучасним, допомогло залучити  інноваційні тренди у базу діяльності закладу.

Це дозволило навіть у період жорсткого карантину бути на зв’язку з покровчанами, відкриваючи різні історичні грані та надбання рідного міста. Щороку музейники проводять близько 50 тематичних виставок, до ста загальноміських заходів, кілька сотень  екскурсій. Музейний заклад  дійсно став центром тяжіння покровчан, одним із головних осередків культури міста.

Музей цікавий не лише  покровчанам. Записи  у гостьовій книзі свідчать про  відвідувачів із Польщі, Сербії, Чорногорії, Чехії, Норвегії і всієї Україні.  Численні гості із сусідніх міст і районів, приїжджаючи на прогулянку оновленим Покровом, не оминають гостину історичну скарбницю міста.

Заклад, де минуле й сьогодення живуть поруч, продовжує відроджуватися і писати літопис рідного міста і нашого славного краю.

Прес-служба міського голови.

Начальник відділу культури Тетяна Сударєва

Директор музею Тетяна Подольчак та екскурсовод Людмила Карандєй під час заходів