У пріоритеті надання якісних медичних послуг

 

За останні роки первинна ланка медичної допомоги Покрова зазнала кардинальних змін. В рамках стратегії розвитку медичної галузі міста, сформовано сучасну спроможну мережу амбулаторій, яка охоплює усе населення громади. Підрозділи Центру первинної медико-санітарної допомоги повністю автоматизовані і підключені до електронної медичної системи. Впроваджено  програму місцевих стимулів для залучення молодих спеціалістів — лікарів.

- Спільно з адміністрацією Центру первинної медико-санітарної допомоги ми поступово модернізуємо і територіально наближаємо осередки надання медичних послуг до місця проживання покровчан та мешканців старостинського округу. Тепер люди недалеко від дому в гарних умовах можуть отримувати цілий комплекс послуг первинної медичної допомоги, - зазначає міський голова Олександр Шаповал.

Почали з найвіддаленіших частин міста.

Відновлено роботу медичного кабінету у Гірницькому. Також у Миронівці. Літнім людям, які складають основне населення села, не треба буде добиратися 12 кілометрів до Шолохового за медичною допомогою.

В амбулаторії №1 селища Рудник осучаснили маніпуляційний кабінет. Замість старих кушеток там поставили зручні ліжка з ортопедичними матрацами, нові меблі, штативи, телевізор з кондиціонером.

А після того як там ще відкрили сучасний клініко-діагностичний кабінет, де безкоштовно роблять загальний аналіз крові та сечі, проводять дослідження крові на холестерин, цукор ВІЛ/СНІД, гепатити В та С, місцевим мешканцям відпала потреба щоразу їхати до міста. Здавши аналізи, отримавши призначення лікаря, пацієнт не гаючи часу може недалеко від дому отримати ін'єкції чи прокапатися у належних комфортних умовах.

Приєднавшись до Покрова, такий же спектр послуг отримали і мешканці старостинського округу, що об'єднав села Шолохове, Миронівку та Улянівку. В амбулаторії №6 (Шолохове) замість тісного приміщення, де міг перебувати лише один пацієнт, відремонтували та обладнали просторий сучасний кабінет денного перебування, з кондиціонером, відповідно умебльований та оснащений.

Задоволені мешканці старостинського округу і через відкриття клініко-діагностичного кабінету, який надає такий же спектр послуг, як і на Руднику. За направленням лікаря вони можуть здати основні аналізи та пройти тестування на ряд захворювань.

Паралельно осучаснювалися амбулаторії на території міста.

Приймати крапельниці та проходити інші процедури стало набагато зручніше відвідувачам амбулаторії №4 (доросла поліклініка). За тим принципом, що і решта, там умебльовано й обладнано кабінет денного перебування.
У самому ж приміщенні поліклініки установили шість потужних кондиціонерів, що стало результатом перемоги у міській програмі партиципаторного бюджетування, яка діє у Покрові з 2017 року.

Оновлено амбулаторію загальної практики сімейної медицини № 2, що у 36-му мікрорайоні — одному з найбільших у місті. У відремонтованому за сучасними стандартами приміщенні тепер знаходиться кабінет, де ведуть прийом лікарі, клініко-діагностичний та кабінет “Ліжко денного перебування”. Обладнано комфортну зону очікування з LED екраном. Як і в інших амбулаторія, тут покровчани можуть після прийому та за направленням лікаря, здати аналізи, пройти скринінгові дослідження, виконати призначення.

Подібний функціонал має і амбулаторія №3, яку відкрили для зручності мешканців Чортомлика та Перевізьких Хуторів. В одному кабінеті позмінно вестимуть прийом два лікарі, в іншому розмістили діагностичний кабінет. Крім загального аналізу крові та сечі, тут теж, за направленням лікаря пацієнти можуть безкоштовно пройти тестування на холестерин, гепатит В та С, ВІЛ- інфекцію, тропонін та цукор в крові.

Теж є кабінет “Ліжко денного перебування”, де хворим роблять внутрішньом'язові та внутрішньовенні ін'єкції, ставлять внутрішньовенні крапельниці, знімається кардіограма. Скрізь нові меблі та обладнання. Простір, де комфортно пацієнтам і медикам.

Позитивні зміни відбулися і в амбулаторії №5 (дитяча поліклініка). Там відкрили інгаляційну кімнату з нубелайзерами та апаратом для виготовлення кисневих коктейлів, а також сольову кімнату для лікування органів дихання та захворювань шкіри. Такі процедури, які діти проходять безкоштовно, сприяють більш ефективному лікуванню при широкому спектрі захворювань.

Хороші результати показала і програма місцевих стимулів для медичних працівників нашої територіальної громади, яку ухвалили з метою підвищення укомплектованості лікарями. На поліпшення соціально-побутових умов проживання залученим медичним фахівцям первинної ланки з міського бюджету надано грошову допомогу по 50 тисяч гривень.

Крім зміцнення кадрового ресурсу створюють умови для підвищення професійного рівня. У Центрі первинної медико-санітарної допомоги відкрито навчально-методичний кабінет, де проводяться онлайн-конференції та інші заходи.

Ці та інші кардинальні зміни, які відбулися за останні п'ять років у первинній ланці медицини міста, вивели її на якісно новий рівень, осучаснивши та наблизивши до людей. Трансформація в рамках стратегії розвитку медичної галузі міста триватиме і надалі, охоплюючи вторинну ланку та удосконалюючи електронні сервіси.

Прес-служба міського голови.