Фахово про кір

фахово про кір. Зображення 1
Епідеміологічна ситуація з кором в Україні залишається напруженою. Значне зростання захворюваності фіксується і на Дніпропетровщині. Якщо протягом минулого року кір діагностували у близько шістдесяти мешканців області, то приблизно стільки захворіло впродовж перших тижнів нового року. Для порівняння - у 2016 році було всього два випадки.
Вірус кору дуже легкий, і поширюється значно швидше за грип. У Покрові кору немає, проте виявлений у наших найближчих сусідів.
У місті вживаються заходи, аби не допустити спалаху захворюваності на кір, передусім проводиться активна кампанія щеплень проти кору.

Докладніше про це та інші актуальні питання у інтерв’ю з головним лікарем Центру первинної медико-санітарної допомоги Валентиною Лісничею.
- Валентино Вікторівно, які причини поширення кору, і як зменшити ризик спалаху захворюваності?
Майже всі, хто захворів на кір, не були щеплені. За даними МОЗ України, через відмови, за останні роки вакцинацією в Україні охоплено менш як 50% дітей. У Покрові ця цифра більш ніж достатня – 97 %. Аби сформувався колективний імунітет і вірус не поширювався, рівень охоплення населення вакцинацією має бути не нижчим за 95%.
У Дніпропетровській області з вересня минулого року почалася додаткова вакцинація дітей у віці від 1 року до 9 років. За цей період у місті було привито 492 особи.
Для щеплення застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту, краснухи. Вакцину закуповує МОЗ через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. На 15 листопада у місті не вакцинованими було 430 дітей , з них 162 дошкільнят та 214 школярів. Не мали щеплень 54 дитини одного року, 23 з них, через відмову батьків. До 23 грудня вакциновано 204 дитини. Вакцина в місті є. Тож велике прохання до батьків – звернутися до амбулаторії ЗПСМ № 5 (дитяча поліклініка) в кабінет №6 та зробити щеплення своїм дітям. Щеплення безкоштовне, проводиться щоденно з 8 до 17 години, крім п’ятниці.
Пам ’ятаймо, що захистити від захворюваності на кір може лише вакцинація, яка проводиться дітям в один та шість років. Дорослі, які мають сумнів, чи були вакциновані, теж можуть зробити щеплення, але вакцину повинні придбати самостійно за  попереднім замовленням  в  аптеці.
- Розкажіть, будь ласка, про основні симптоми кору та особливості перебігу хвороби?
Симптоми кору подібні до грипу. Одразу висока температура, сильний головний біль, відсутність апетиту й слабкість. Потім – нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, сльозотеча, світлобоязнь.
Характерним крапковим висипанням передують білуваті цятки на слизовій оболонці ясен, щік та губ. На 4-5 день хвороби на шкірі голови, обличчі та за вухами з’являється висип, який далі розповсюджується на тілі. Спочатку він має вигляд дрібних рожево-червоних крапок, які перетворюються на пухирці та більші плями. У цей період стан хворого може погіршуватися.
- Як лікується кір?
Неускладнений кір лікується вдома. Лікування зазвичай спрямоване на полегшення симптомів хвороби та підтримку імунітету.
Висип не лікують, приблизно через тиждень він зникне сам. Головне, не розчісувати, не розтирати, аби не утворилися рани, та не мочити водою. Рекомендується пити багато води, а в раціон додати більше вітамінів. Необхідно провітрювати кімнату хворого та частіше робити вологе прибирання. Хворий має бути ізольованим. Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і після появи висипу. Тому важливо визначити коло осіб, із якими контактував хворий.
При важкому перебігу хвороби та ускладненнях показана госпіталізація в інфекційне відділення.
- Чому важливо робити дітям щеплення і які ускладнення можливі?
Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі-смерть. Вакцинація захищає дитину від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням-у випадку інфікування.
Загартування, хороше харчування – важливі для здоров’я дитини, але, на жаль, вони не захищають від інфекційних хвороб. Ніщо не зможе захистити вашу дитину від небезпечних інфекцій (дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, краснуха, туберкульоз, поліомієліт, гемофільна інфекція, гепатит) краще ніж вакцинація. Альтернативи їй немає.
Дитина ж, яка не отримала повне щеплення від 10 вакцинокерованих інфекцій, наражається на великий ризик захворіти й отримати ускладнення. Найчастіше - це пневмонія. Можуть бути енцефаліти, тобто ураження головного мозку. Це найтяжче. Крім того у таких дітей при зараженні гепатитом В може розвиватися хронічний гепатит В, який призводить до розвитку цирозу та раку печінки. Гемофільна паличка (Хіб-інфекція) у дітей перших років життя, яким не робили щеплення, призводить до розвитку пневмонії (запалення легенів), гнійного менінгіту (запалення оболонок мозку), сепсису ("зараження" крові), епіглотиту (запалення надгортанника, що призводить до задухи) і отиту (запалення середнього вуха), гнійного артриту(запалення суглобів), гнійного остеомієліту (запалення кістки).
Варто усім пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від інфекційного захворювання, а ще – це наш обов’язок перед дітьми, рідними , громадою.
Прес-служба міського голови.