До уваги громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 року – одна із найскорботніших дат в історії нашого народу, спогад про яку пронизує серце гострим болем. Чорнобиль і досі є незагоєною раною.
Цього року виповнюється 31 рік трагічним подіям Чорнобильської катастрофи. Ця трагедія вважається глобальною, найжахливішою катастрофою в історії людства. Масштаби її наслідків охопили майже всю земну кулю. Потерпілі – це не лише люди, які безпосередньо зазнали горя, але й ми з вами. Бо Чорнобиль, більшою чи меншою мірою, торкнувся кожного з нас. Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Чорнобиль був, є і буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз на рік, а робити це постійно.


Наш земний уклін, наша довічна вдячність, тим, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю, це – священна пам’ять про всенародний подвиг, що не зітреться ніколи з історії людської, не згасне у віках.
Ці люди, їх доля, життя і здоров’я, соціальний, радіаційний і медичний захист, інші не менш важливі їх проблеми є і ще довго будуть об’єктом особливої уваги й турботи.
На виконання завдань, пов’язаних із соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, наряду з іншими структурами щоденно працюють і спеціалісти управління праці та соціального захисту населення. На сьогодні у місті обліковується 399 чорнобильця, що на 16 осіб менше ніж в минулому році. Серед них 251 ліквідаторів наслідків аварії, 56 потерпілих, 47 дітей та 45 дружин померлих постраждалих, які підпадають під дію Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Із вищезазначеної кількості:
1 категорія – 38 громадян, з них 32 особи прирівняні до інвалідів війни;
2 категорія – 167 громадян;
3 категорія – 102 громадянина.
За минулий 2016 рік згідно з кошторисними призначеннями, на виплату компенсацій та допомог громадянам, постраждалим від аварії на ЧАЕС, надійшло та виплачено 837,7 тис. грн., які були використанні за напрямками:
- 169,9 тис. грн. – на виплату додаткових відпусток та підвищених стипендій, для 1 та 2 категорії працюючих громадян;
- 616,3 тис. грн. – на виплату компенсації на продукти харчування, слід зазначити що в порівнянні з 2016 роком виплата не змінилась і становить для 1 категорії - 409,20 грн. для 2 категорії 204,60 грн.;
- 42 тис. грн. - на компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю та допомогу на оздоровлення, у випадку звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
- 9,5 тис. грн. – виплати на медичне обслуговування.
Організація оздоровлення чорнобильців здійснюється відповідно до Порядку організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2013 року № 261. Так, у минулому році було оздоровлено 12 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії на загальну суму 58,2 тис.грн.
З 1 січня 2017 року вступила в силу Постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 р. № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортними закладами та закладами відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи з 2017 року, а саме, безоплатне забезпечення путівками громадян, віднесених до категорії 1, та дітей з інвалідністю проводиться шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку. Строк перебування в санаторно-курортному закладі становить 18 днів. При цьому постраждалій особі буде забезпечено право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення чи відпочинку.
Також прядок передбачає укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення.
Проектом постанови передбачено, що розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам і закладам відпочинку для санаторно-курортного лікування постраждалих осіб у 2017 р. буде становити – 5250 грн.
Рішенням виконавчого комітету Покровської міської ради затверджено план заходів, пов’язаних із 31-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, метою яких є не лише вшанування пам’яті потерпілих від аварії та її наслідків, а й поліпшення соціального, матеріального та медичного захисту постраждалих громадян.
В цей трагічний день, шановні «чорнобильці», від душі хочеться побажати Вам насамперед здоров'я, наснаги, добробуту та злагоди в Ваших родинах.
Честь Вам і слава!
А в разі виникнення будь яких проблем Ви завжди зможете отримати підтримку в їх вирішенні за адресою : вул. Горького б.5, каб. .№ 27, або за телефоном 4-32-62.

Управління праці та соціального захисту населення