Депутати ухвалили 26 рішень


24 лютого під головуванням Олександра Шаповала відбулося засідання чергової 18 сесії Покровської міської ради за участі депутата обласної ради Сергія Шуваєва та в.о. керівника Нікопольської місцевої прокуратури Тетяни Шашликової. Прокурор, як того вимагає чинне законодавство, поінформувала депутатів про стан законності та правопорядку на території міста, озвучивши узагальнені аналітичні та статистичні дані діяльності прокуратури за 2016 рік.
Почесний громадянин міста - посмертно
Першим питанням черги денної депутати ухвалили рішення про посмертне присвоєння звання «Почесний громадянин міста Покров» Сергію Костецькому. Вагомий особистий внесок у культурно-просвітницьке життя міста одного з засновників ветеранського афганського руху, члена ради музею, фотохудожника, барда, справжнього патріота міста визнають як звичайні городяни так і депутати, одноголосно присвоївши Сергію Володимировичу високе звання.
Житлові субсидії
Розгляд основного питання – про реалізацію державної програми житлових субсидій у місті Покров, крім медійної презентації супроводжувався роботою інформаційно-консультативного пункту, котрий розташувався у фойє виконкому. Характеризувати один із вісімнадцяти видів державної допомоги та дієвих механізмів соціального захисту населення в умовах підвищення цін та тарифів, начальник управління праці Тетяна Ігнатюк почала з порівняльних даних.

На початок року охоплення житловими субсидіями у нашому місті становило 56,92% від загальної кількості домогосподарств, що на 15% більше від середньообласного показника. Водночас 9 848 міських домогосподарств - отримувачів субсидій - це 92,7% від цільового показника, доведеного урядом нашій області, котрий передбачає охоплення житловими субсидіями на рівні 61%.
У порівнянні з минулим роком кількість отримувачів субсидій на сьогодні збільшилася на понад 3 тисячі, та у 3,3 рази в порівнянні з 2015 роком. Наше місто одне з перших відреагувало на значне збільшення обсягу роботи в управлінні, і рішенням виконкому на 1,5 одинці було розширено штатну чисельність та дві залучено з числа безробітних осіб на умовах співфінансування з міського бюджету. Збільшено видатки на придбання меблів, матеріалів, встановлено індивідуальне газове опалення.
Також за активного сприяння міського голови управління праці стало переможцем міжнародного проекту «Особлива ініціатива для України» й отримало 8 одиниць сучасної комп’ютерної техніки, що дасть можливість підвищити ефективність роботи установи, оскільки в державі прослідковується чітка тенденція до переходу надання соціальних допомог з використанням онлайн - ресурсів.
Тетяна Марківна зауважила, що призначення субсидій не можливе без злагодженої роботи з державною фіксальною службою, пенсійним фондом, міським центром зайнятості та підприємствами – надавачами комунальних послуг, оскільки для призначення субсидії на загальних підставах надаються лише заява та декларація. Достовірність поданих у декларації даних перевіряють державні інспектори управління праці. За результатами перевірки минулого року було виявлено 141 порушення, за якими  стояли надмірні виплати коштів у сумі 671 гривня.
Для громадян, котрі не підпадають під загальний порядок  нарахування та опинилися у складних життєвих обставинах, субсидію може бути призначено за рішенням міської комісії.  У такому разі для об’єктивного прийняття рішення можуть знадобитися інші підтверджуючі документи. За звітний період міською комісією було розглянуто 1 329 справ, що на 26,9% більше ніж у 2015 році.
Начальник управління детально розповіла про зміни до положення призначення субсидій, котрі відбулися за останній період, та перегляд соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг.
Загалом на відшкодування житлових субсидій у 2016 році до управління надійшло 67 635 тисяч гривень, що майже у 2,9 разів більше ніж за попередній рік. Ці кошти переведено на рахунки підприємств – надавачів послуг. Як прикрий факт, Тетяна Марківна назвала ситуацію, коли надавачі послуг при несвоєчасному надходженні державних субвенцій втягують у даний процес отримувачів, виставляючи їм борги, на що ні управління праці, ні міська влада не мають жодного впливу.
Заслухавши звіт, депутати своїм рішенням визнали роботу управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Покровської міської ради в частині реалізації державної програми житлових субсидій такою, що відповідає пріоритетним напрямкам соціальної політики держави.
Приєдналися до європейської ініціативи
Серед питань «у різному» було підтримано проект рішення про приєднання до європейської ініціативи «Угода мерів», уповноваживши міського голову від імені територіальної громади підписати дану угоду. Вона передбачає взяття зобов’язань скоротити на своїй території викиди Со2 за рахунок заходів із підвищення енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії при підтримці Європейської комісії.
Комунальні підприємства
Депутати ухвалили рішення про припинення міського комунального підприємства «АГНКС 45» у зв’язку з погіршенням його фінансово-економічного стану та недоцільністю подальшої діяльності. А враховуючи необхідність в існуванні спеціалізованого підприємства для виконання функцій з утримання об’єктів житлової нерухомості та обліку соціального житла ( у місті є неприватизовані квартири та чотири гуртожитки, де мешкає близько 400 осіб) іншим рішенням сесії було створено Покровське міське комунальне підприємство «ЖитлКомСервіс».
Підтримали обласну стратегію
Також депутати підтримали звернення Дніпропетровської обласної ради щодо передачі майна з власності територіальної громади міста до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області. Чим виконали рішення облради про затвердження Дніпропетровської обласної стратегії поводження з твердими побутовими відходами, що у рамках реалізації довгострокової обласної комплексної програми екологічної безпеки та запобігання змінам клімату.
Крок до встановлення меж міста
Серед земельних питань найвагомішим було давно назріле - про розробку проекту землеустрою щодо встановлення змін (меж) міста Покров. Прийняття даного рішення сприятиме територіальному розвитку та забезпеченню ефективного використанню земель територіальної громади.
Соціальні програми
Завершили розгляд проектів рішень соціальними питанням, доповнивши "Міську комплексну програму соціального захисту населення на 2016 -2018 роки" новим пунктом, що стосується посиленням адресності надання послуг та соціального захисту членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО.
Також було затверджено міську програму «Молодь міста Покров 2017 – 2018 роки».
Депутатська відповідальність
Після розгляду питань черги денної голова депутатської комісії з питань депутатської діяльності, етики, гласності, зв’язків із громадськістю Оксана Шкель поінформувала депутатів про їхню участь у пленарних засіданнях міської ради.Оксана Олексіївна нагадала депутатам деякі пункти статті 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», де йдеться про те, що депутат зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради, постійної депутатської комісії, до якої входить. А також, що у разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або постійних комісій, міські обранці можуть бути відкликані виборцями у встановленому порядку.
Прес-служба міського голови.