Чорнобиль: роки пам’яті

чорнобиль: роки пам’яті. Зображення 1
Одній з найтрагічніших сторінок історії України – тридцятій річниці Чорнобильської катастрофи, було присвячено вечір-пам’яті, підготовлений відділом культури виконкому спільно з управлінням освіти міста.

 


«Чорні крила біди» - під такою символічною назвою проходив вечір, який зібрав у Будинку творчості учасників аварії на ЧАЕС, колишніх переселенців із зони катастрофи, представників влади, численних городян. Чорнобиль продовжує об’єднувати силою пам’яті, що не дозволяє забути 26 квітня. Він - одвічне нагадування, до яких наслідків призводить людська помилка. Залишається мірилом відповідальності кожного, тестом на громадянську зрілість. Про це говорила заступник міського голови Наталія Бондаренко підкреслюючи, що техногенна катастрофа двадцятого сторіччя чорним крилом охопила і двадцять перше теж.
-Усвідомлюємо важливість і трагізм тих подій, відлуння яких відчуватиме не одне покоління. Низький уклін, слова поваги й пошани тим, хто став на захист своєї країни.
На вечорі були присутні ліквідатори, які особисто пізнали Чорнобиль, як зону відчуження. Хвилиною мовчання й запаленими свічками згадали всіх, кого забрали чорні крила біда.
Про минуле, якому немає терміну давності, нагадував голова міської організації «Союз Чорнобиль України» Юрій Середа, дякуючи владі за підтримку спілки, особливе ставлення до ветеранів-чорнобильців. За Чорнобиль, велику біду українського народу, говорив настоятель храму Петра Могили, отець Іван.
Урочистою й довгоочікуваною миттю заходу стало оголошення переможців конкурсу дослідницьких робіт та малюнків серед учнівської молоді, присвяченого 30-й річниці Чорнобильської катастрофи. Найкращою було визнано творчу роботу Максима Назаренка з шостої школи, друге місце віддано Вікторії Проценко з СЗШ№2, третє – Анні Троян. Перше місце у конкурсі малюнків присуджено Єві Єфіменко, вихованці Школи мистецтв, друге місце розділили Кіра Лебедюк з ліцею та Анна Гончарова – Школа мистецтв, третє – Роман Кожанов з Олександрівської школи та Алісія Фоменок з дев’ятої. Лауреати творчого конкурсу отримали грошові винагороди від ГО «Союз Чорнобиль України». Юних художників чорнобильська організація та відділ культури відзначили дипломами й подарунками.
Довершену концертну програму підготували колективи Будинку творчості, Школи мистецтв за участю призерів міжнародного фестивалю «Чорнобильські мотиви». Тема пам’яті пройшла крізь усі номери.
Чорнобильській трагедії присвятили виховні години і загальноосвітні та позашкільні заклади. В міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька пройшов урок мужності – «Чорнобиль – це набат і біль». Учні 533-ої групи професійно-технічного училища зустрілися з безпосередніми учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС – головою міської організації «Союз Чорнобиль України» Юрієм Середою, Анатолієм Люковим, Георгієм Федоруком, які розповіли про пережите, про побратимів, чиї імена і фото зберігаються на постійнодіючій музейній експозиції. За словами директора закладу, Тамари Жежеріної, цикл тематичних екскурсій розповідатиме про подвиг земляків, які вступили в нерівний бій з «мирним атомом». Чорнобильська тема, болюча й хвилююча, не забута, вона в серцях Покроввців, котрі зустрічають вже 30-ту весну після страшної аварії.
Прес-служба міського голови.

 чорнобиль: роки пам’яті. Зображення 2  чорнобиль: роки пам’яті. Зображення 3

чорнобиль: роки пам’яті. Зображення 4   чорнобиль: роки пам’яті. Зображення 5