52 РОКИ ТОМУ ВІДНАЙДЕНО ЗОЛОТУ ПЕКТОРАЛЬ

Скіфська Золота Пектораль вважається найціннішою археологічною знахідкою XX століття, шедевром світового мистецтва. Історія знахідки унікального витвору мистецтва увійшла до літопису Покрова.

52 роки тому, 21 червня 1971 року, в районі Шевченківського кар'єру у скіфському кургані Товста Могила експедицією інституту археології АН УРСР під керівництвом Бориса Мозолевського було знайдено унікальний шедевр стародавнього ювелірного мистецтва, нагрудну прикрасу скіфського царя - золоту пектораль.

«Я побачив, як зблиснуло золото, і якимсь невідомим відчуттям збагнув, що це саме те: річ була велика і явно лежала на своєму первісному місці, не зрушена грабіжниками. На хвилину я заціпенів…», - йдеться про знахідку у спогадах Бориса Мозолевського.

Ця історична подія поклала новий виток у дослідженні історії Скіфії, який ототожнюють з ім'ям видатного археолога, науковця й поета, Почесного громадянина Покрова – Бориса Мозолевського.

Ім’я легендарного археолога живе серед покровчан. Наше місто стало особливо близьким і рідним для Бориса Миколайовича. Сотні спогадів зберігають пам’ять про дивовижну особистість. Видатний археолог проводив тут розкопки аж до 1991 року.

У пам'ять про цю унікальну людину покровчани увічнили його ім’я, центральний парк та одна з вулиць названі в його честь. На фасаді будинку, в якому часто зупинявся Борис Миколайович, встановлено пам’ятну дошку.

Заклади культури охороняють його спадщину.  Міський історико-краєзнавчий музей імені Миколи Занудька зберігає пам’ять про видатну людину. Тут зібрані експонати - документи, світлини, газетні нариси, спогади та свідчення очевидців.

Зберігаються у залі скіфського періоду й артефакти, знайдені на території міста. Історія спонукає глибше пізнавати минуле, а музейні експонати є яскравим тому підтвердженням. Це частина великої спадщини наших пращурів-скіфів.

Бібліотеки Покрова мають чимало літератури, які відкривають Бориса Миколайовича як людину, дослідника, поета і великого патріота. Талант науковця гармонійно поєднувався з талантом поета. Він залишив багату наукову та літературну спадщину. Покров зберігає ці надбання.

Територія нашого краю таїть в собі неймовірну кількість загадок і таємниць. Відкриття останніх вписало Покров до історії вітчизняної та світової археології.

Нам пощастило жити на землі з багатою історичною спадщиною, яку ми та наші нащадки повинні зберігати.

Прес-служба міського голови.