Зі Святою Трійцею!

зі святою трійцею!. Зображення 1

4 червня свята Православна церква святкує велику і славну подію в житті Христової Церкви — День Святої Трійці Зіслання Святого Духа на апостолів. Цей день був великим днем, бо Зіслання Святого Духа на апостолів стало початком створення Церкви Христової на землі.

Прощаючись із учнями та потішаючи їх у розлуці перед Своїми стражданнями і Своїм Вознесінням, Ісус Христос обіцяв їм послати іншого Утішителя - Духа Святого. Учні з глибокою вірою прийняли цю обіцянку, і, як свідчить святий апостол Лука, повернулися до Єрусалиму з великою радістю і надією, що здійсниться ця обіцянка. Після Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа на небо апостоли весь час перебували в Сіонській горниці в молитві, чекаючи з побожним хвилюванням зіслання їм Духа Утішителя.

Як говорить святий апостол Лука, ранком у празник П’ятидесятниці в горниці, де перебували апостоли, «раптом почувся незвичайний шум з неба, неначе від сильного вітру, і переповнив увесь дім, де вони сиділи». (Діян. 2, 2), повні незвичайного трепету і побожного страху.
Не встигли вони ще отямитись від несподіваності цього явища, як сталося нове, — ніби вогняне полум’я освітило дім і розділені язики його показалися по одному на кожному з них (Діян. 2, 3). Апостоли спочатку не могли отямитися і здивовано дивилися на те, що відбувалося. Але швидко вагання їх розвіялося, коли вони відчули в собі можливість говорити різними, раніш невідомими, мовами, почуваючи в собі благодатну силу і радість.
Апостоли одержали дари Святого Духа, ті дари, про які говорив їм Божественний Учитель перед Своїм вознесінням на небо. І почали говорити апостоли різними мовами, як Дух давав їм промовляти (Діян. 2,4). І проповідь їх була така успішна, що з тих, хто слухав того дня, як промовляв апостол Петро, увірувало в Христа зо три тисячі душ.
«По всій землі лунає мова їхня і по всьому світу – слова їхні» (Пс. 18, 5), і тепер немає такого місця на світі, де не приносилась би хвала Богові, і де б не виливалися благодатні дари Святого Духа.
Улюблені! Для нас, людей віруючих, найбільша радість і втіха, що люблячий Господь Бог дбає про нас, і цей Бог — наш Отець. Наша радість і втіха, що Ісус Христос приніс нам з неба повну істину, що Він дав нам право на всиновлення Боже, відчинив знов нам небо, зачинене нашими гріхами. Наша втіха і радість, що Дух Святий керує Церквою Божою, охороняє її та просвічує кожну віруючу людину. Тож частіше, браття і сестри, будемо благати Утішителя Духа Святого і просити Його благодатної допомоги.

Нехай Господь дарує нам очищення духовне, сповнене благодаті Божої, зміцнить нас вірі Бога Єдиного у Святій Тройці, укріпить наше життя у вірі, надії, любові, зміцнить наш християнський дух, вилікує наші душевні і тілесні немочі, наповнить життя наше святістю. Вітаю усіх з святом Святої Тройці бажаю усім здоров’я, миру, злагоди, любові та Божого Благословення.
Запрошуємо Вас на святковий концерт, який відбудеться 5 червня о 10 :00 у парку біля храму Іоанна Златоуста.

Благочинний Покровського благочиння - Протоієрей Володимир Качан.