Завчасна йодна профілактика шкідлива для здоров’я

В умовах війни важливо розуміти алгоритм дій у разі надзвичайних ситуацій. Одна з таких - радіаційна загроза. Вона існує, допоки російські окупанти перебувають на Запорізькій АЕС.

У зв'язку з такими обставинами, Міністерство охорони здоров'я нагадало про йодопрофілактику.

Йодопрофілактика — це насичення щитоподібної залози стабільним йодом, щоб унеможливити поглинання нею радіоактивного йоду. У якості стабільного йоду МОЗ рекомендує таблетований йодид калію.

Проте приймати профілактичну дозу потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодопрофілактики! Прийом препарату “про всяк випадок” може зашкодити здоров'ю!

Також важливо - йодна профілактика здійснюється одноразово.

У міністерстві наголошують, що дітям до одного місяця у разі аварії слід прийняти 16 мг йодиду калію, від одного місяця до трьох років – 32 мг, від трьох до 12 років – 62,5 мг. Підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми, мають прийняти 125 мг.

125 мг - це одна таблетка йодиду калію — препарату, який використовується для йодної профілактики в Україні.

Людям старшим за 40 років йодид калію не призначають. У такому віці щитоподібна залоза припиняє поглинати радіоактивний йод.

Зверніть увагу - приймати різні йодовмісні препарати нема сенсу. Вони не всмоктуються і не накопичуються у щитоподібній залозі.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Також буде ефект, якщо прийняти йодид калію одночасно з надходженням “хмари” та через 6 годин після. Не рекомендується вживати, коли пройшло більше 24 годин.

Медики нагадують, що йод у таблетках не захищає від усіх наслідків радіаційної небезпеки — тільки щитоподібну залозу.

У разі надзвичайної події вказівки та детальніша інформація будуть поширені через усі можливі місцеві інформаційні канали.

Найголовніше — потрібно залишатися у приміщеннях, або терміново у нього зайти і слідувати подальшим інструкціям.

Віримо, що застосування цієї інформації на практиці не знадобиться, проте коли маємо справу з країною-терористом, про базові правила поведінки у разі надзвичайних ситуацій пам'ятати треба.

Прес-служба міського голови.