Затвердили головний фінансовий документ на 2018 рік

затвердили головний фінансовий документ на 2018 рік. Зображення 1
Пленарне засідання 28 сесії Покровської міської ради стало визначальним щодо бюджетної політики наступного року та пріоритетів розвитку міста. Розгляд Програми соціально-економічного та культурного розвитку, а також бюджету міста Покров на 2018 рік були головними питаннями черги денної, запропонованої депутатам 7 грудня.


Програма
Презентуючи Програму на наступний рік, заступник міського голови Олександр Чистяков передусім проаналізував стан виконання цьогорічної, констатуючи позитивну динаміку за більшістю показників у порівнянні з минулими роками.
Програма на 2018 рік, що містить 8 розділів, була розроблена на основі аналізу результатів соціально-економічного розвитку міста за попередні періоди та з урахуванням нагальних потреб та з огляду на фінансово-економічний стан. Головними пріоритетами соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2018 рік визначено забезпечення збереження рівня якості життя покровчан на основі стабілізації економічного стану, залучення інвестицій для створення робочих місць, підвищення ефективності енергоспоживання. А також збереження міської інфраструктури, житлово-комунального господарства, об’єктів культури та спорту, забезпечення необхідного рівня соціальних, медичних та освітніх послуг. Було озвучено основні прогнозовані показники у відсотках та цифрах.

Бюджет
Проект бюджету-2018 представляла начальник фінансового управління Тетяна Міщенко. Очевидним є те, що дохідна та видаткова його частини збалансовані, а сам обсяг міської скарбниці наступного року майже вдвічі більший, ніж у поточному. Як і передбачалося, ключовим фактором такого зростання стали системні зрушення у комунальній сфері міста, децентралізація теплопостачання, впровадження програм енергоефективності, що дозволило оптимізувати витрати, спрямувавши їх на розвиток міста.
Так, доходи міського бюджету у наступному році визначено у сумі 409 275 780, 0 гривень, з них бюджет розвитку становитиме понад 1520000,00 гривень. Прогнозний обсяг власних доходів бюджету міста без врахування трансфертів, складає понад 201339,3 тисяч гривень, в тому числі загальний фонд 199469,3 тисяч гривень, спеціальний фонд – 1870,0 тисяч гривень.
Власні надходження бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів міського бюджету, плануються у сумі майже 9, 6 млн. грн.
Бюджетні витрати наступного року також передбачені на рівні понад 409 275 780, 0 мільйонів. Кошти розподіляться на освіту, медицину, соцзахист, культуру, спорт, житлово-комунальне господарство, інші сфери та фінансування міських комплексних програм. До переліку захищених статей видатків загального фонду віднесено оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання медикаментів та перев’язочних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, поточні трансфери населенню. Обсяги коштів по освіті крім іншого передбачають проведення капітальних видатків майже 9 мільйонів до бюджету розвитку.
Закладені кошти на виконання програми місцевих стимулів для медичних працівників. Понад 1 млн. 200 тис. спрямовується на виконання міської комплексної програми соціального захисту, з яких понад мільйон – на надання матеріальної допомоги громадянам міста, 250 тисяч – грошова допомога воїнам АТО. Дієву підтримку отримала низка інших міських комплексних соціальних програм, фінансово підтримуватимуться громадські організації ветеранів та інвалідів.
Видатки в житлово-комунальній галузі затверджені в сумі понад 55,5 млн. грн. Майже 32,5 мільйони спрямовано на поточні та капітальні ремонти.
Резервний фонд затверджено в сумі 2 мільйони гривень.
У 2018 році в доходах та видатках міжбюджетні трансферти з державного та обласного бюджетів заплановані в сумі понад 133 млн. грн.
Обсяг субвенції з державного бюджету на надання пільг та житлових субсидій населенню становить майже 74 млн. грн.
Сесійному розгляду проекту рішення "Про бюджет м. Покров на 2018 рік" передувала тривала кропітка робота усіх учасників бюджетного процесу, вносилися корективи на засіданнях депутатських комісій. Тож зауваження, які виникли в деяких депутатів під час обговорення на сесії, більшість розцінили, як популістські.

У різному
Затвердивши бюджет, депутати перейшли до розгляду питань "у різному". Важливим було прийняття рішення про затвердження Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства м. Покров на 2018-2023 роки. Метою програми є підвищення ефективності, якості та надійності функціонування житлово-комунального комплексу міста, орієнтування системи надання жкг-послуг до підвищення стандартів якості життя. Програма передбачає понад три десятки напрямків її реалізації. Зокрема – забезпечення беззбиткового функціонування житлово-комунальних підприємств, технічне переоснащення у сфері ЖКГ, заходи з енергозбереження та багато іншого.
Усього було розглянуто 15 питань серед яких і земельні. По кожному прийнято відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.