Засідання виконкому : питання соціального захисту

засідання виконкому : питання соціального захисту. Зображення 1

Задля забезпечення державних гарантій у сфері соціального захисту та реалізації власних ініціатив, направлених на підтримку соціально вразливих верств населення, затверджена міська комплексна Програма соціального захисту населення на 2016-2018 роки. Аби вона залишалася актуальною, з огляду на суспільно-економічні зміни в державі, вносяться доповнення. З моменту прийняття Програми таких вже було чотири.
До її виконання залучені структурні підрозділи міськвиконкому, державні цільові соціальні фонди, установи, організації та підприємства усіх форм власності а також громадські організації.


25 жовтня, на черговому засіданні міськвиконкому, про стан виконання комплексної Програми доповідала начальник управління праці та соціального захисту населення Тетяна Ігнатюк.

АДРЕСНА ДОПОМОГА

Говорячи про сталий розвиток системи надання соціальних послуг, через забезпечення адресного надання місцевих соціальних гарантій, доповідач зазначила, що понад 60% покровчан належать до пільгових категорій. На початок жовтня обліковувалося 25974 осіб.
До найчисельніших верств належать отримувачі житлових субсидій, державних соціальних допомог, діти війни.
На реалізацію Програми у поточному році використано майже 113 мільйонів гривень із бюджетів різних рівнів.
На підставі заяв та результатів обстежень матеріально-побутових умов понад півтори тисячі покровчан отримали матеріальну допомогу із міського бюджету на загальну суму понад 8 мільйонів гривень.Серед них - учасники АТО, до встановлення статусу учасника бойових дій, родини загиблих військослужбовців, учасників АТО та воїнів інтернаціоналістів.
50% пільгу на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок міського бюджету мають сім’ї загиблих учасників антитерористичної операції. З серпня поточного року запроваджена щомісячна виплата допомоги восьми особам, членам сімей загиблих учасників АТО.
Окрім цього, 375 громадян скористалися понад 86 тисячами соціальних послуг згідно державних стандартів, найзатребуваніші з яких, це догляд вдома та соціальна адаптація.
Понад 3 тисяч чоловік отримали продуктові товари на понад 500 тисяч гривень, у тому числі учасники АТО, ветерани Афганістану, учасники ліквідації ЧАЕС, внутрішньо переміщені особи, громадяни, які опинилися у складних життєвих обставинах, люди, з обмеженими можливостями та інші.
Окремо говорилося про благодійну допомогу, акції пільгового побутового обслуговування, надання безоплатної правової допомоги, професійну реабілітацію, соціальний захист громадян без постійного місця проживання та звільнених з місць позбавлення волі та інше.
СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ
Далі начальник управління зупинилася на заходах щодо поліпшення соціального захисту пільгових категорій населення. Задля оперативного реагування і своєчасного надання допомоги інвалідам Другої Світової війни, учасникам бойових дій та учасникам антитерористичної операції, проведено 100% обстеження матеріально-побутових умов проживання та складено соціальні паспорти.
Усі ветерани війни охоплені комплексним медичним оглядом, а постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи диспансерним наглядом. Для ветеранів Другої Світової виділено та облаштовано спеціальні палати у трьох відділеннях міської лікарні.
Традиційним є і вшанування міською владою мешканців Покрова до знаменних дат, відповіді заходи проходять і в освітніх закладах.
Щомісяця майже 16 тисяч покровчан мають змогу користуватися пільговим проїздом на 5 автобусних маршрутах. На компенсацію за пільговий проїзд автоперевізникам заплановано майже 700 тисяч гривень із міського бюджету. Від жовтня відшкодовуються пільгові перевезення залізничним транспортом.
НЕ ОБМЕЖУЮЧИ МОЖЛИВОСТІ
В УП та СЗН обліковується 2141 особа з інвалідністю, з них 180 належать до маломобільних груп населення з вадами слуху та зору, 49- на інвалідних візочках.
Забезпечено системний підхід до виконання заходів щодо розвитку 129 дітей з інвалідністю, особлива увага приділяється реалізації концепції їх ранньої соціальної реабілітації.
У дошкільних навчальних закладах міста виховується 8 дітей з інвалідністю, 61 дитина з інвалідністю навчається у загальноосвітніх навчальних закладах, серед них 16 учнів мають індивідуальну форму навчання.
Люди з інвалідністю забезпечуються технічними засобами реабілітації, протезними виробами, їм здійснюються компенсаційні виплати за невикористані санаторно-курортні путівки, бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування. Для транспорту на парковках відведені місця з відповідним маркуванням.
СОЦІАЛЬНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ЧЕРЕЗ БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ
На обліку в управлінні праці перебуває 49 осіб з інвалідністю, які забезпечені колісними кріслами. Більшість із яких проживають у багатоквартирних будинках. Засобами безперешкодного доступу облаштовано 320 об’єктів соціальної, громадської та інженерно-транспортної інфраструктури міста – пандусами, поручнями чи мають вільний доступ.
Реконструйовано 35 пішохідних переходів, облаштовано 45 вузлів примикання. Біля кожного об’єкту торгівлі планувався пандус, проте на сьогоднішній день не всіма об’єктами підприємницької діяльності, що обслуговують населення у сфері торгівлі, виконані дані вимоги.
НА ЗАСАДАХ ПІДТРИМКИ ТА СПІВПРАЦІ
Міською владою приділяється особлива увага розвитку та підтримці діяльності громадських організацій та об’єднань мешканців міста соціального спрямування. Зокрема, безкоштовним приміщенням забезпечені громадська організація "Союз Чорнобиль України", міська спілка учасників АТО, міська організація ветеранів Афганістану та громадська організація інвалідів "Крила життя". Окрім цього, громадським організаціям, які є неприбутковими, надається в оренду комунальне майно за пільговою ставкою 1 грн. за рік.
Активно розвивається у місті і волонтерський рух, тісна співпраця з благодійними організаціями. В навчальних закладах міста діють волонтерські загони, які відвідують вдома ветеранів Другої Світової війни, проводять акції.
ПОТРЕБУЄ ВИРІШЕННЯ
Попри спільні зусилля щодо реалізації Програми є і питання, що потребують вирішення. Серед таких, Тетяна Марківна передусім назвала заходи, фінансування яких передбачено з державного бюджету.
Актуальним є питання розширення спектру надання соціальних послуг шляхом створення додаткових спеціалізованих відділів для покинутих одиноких непрацездатних осіб.
Також система надання соціальних послуг для покращення якості їх надання, потребує осучаснення, впровадження ІТ- технологій. Наразі дане питання вивчається, триває підготовка проекту щодо створення Єдиного електронного порталу з використанням онлайн - ресурсів.
Завершила доповідь начальник управління праці та соціального захисту сподіванням, що у ставленні мешканців міста до своїх рідних та близьких не матиме місце черствість та байдужість.
Після обговорення питання було прийняте відповідне рішення. Крім цього, на засіданні міськвиконкому було ухвалено ряд питань, більшість з яких соціального спрямування.
Прес-служба міського голови.