Засідання міськвиконкому: аналізували роботу адмінкомісії та реалізацію міської Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання


22 лютого відбулося засідання міськвиконкому, де першим слухалося питання про роботу адміністративної комісії при виконавчому комітеті Покровської міської ради за 2016 рік. Доповідаючи з даного питання, секретар міскради Анатолій Пастух зауважив, що основною метою даної роботи є не складання якомога більшої кількості адміністративних протоколів, а передусім формування у мешканців нашого міста звички жити по закону та дотримування встановлених правил і норм у процесі спільної діяльності та співжиття. З іншого ж боку, адміністративні стягнення є одним із способів, аби спонукати населення до дотримання законності та правопорядку.


Аналізуючи діяльність адмінкомісії за звітний період, Анатолій Іванович порівнював її з результатами 2015 року. Так, протягом минулого року на дванадцяти засіданнях комісії було винесено постанови по 104 адміністративним протоколам, а загальна сума накладених штрафів сягала 21 726 гривень. У 2015-му - кількість розглянутих справ та винесених протоколів становила 56, а сума накладених штрафів - 9 248 гривень. Справи, котрі минулоріч проходили через адмінкомісію було сформовано за дев’ятьма статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Найбільше – 38 осіб, було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». Складалися протоколи за ст. 159 - «Порушення правил торгівлі на ринках»; ст. 154 - « Порушення правил тримання собак та котів»; ст. 155 - «Порушення правил торгівлі і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю»; ст. 182 – «Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях»; за ч. 2 ст. 156 КУпАП «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами» та іншими статтями. Загальна сума надходжень до міського бюджету за адміністративні штрафи у 2016 році склала 31,9 тисяч гривень. Крім штрафів, що накладені адмінкомісією, до цієї суми додаються стягнення, котрі були накладені іншими уповноваженими органами.
Підсумовуючи сказане, секретар міської ради зазначив, що важливою та необхідною умовою у цьому процесі є співпраця всіх суб’єктів, які на тому чи іншому етапі пов’язані з роботою адміністративної комісії.

Із другого питання - про стан виконання міської комплексної програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання у місті Покров за 2016 рік доповідала начальник служби у справах дітей Наталія Дубіна.
Як зазначалося, Програма реалізовується службою у справах дітей спільно з іншими структурними підрозділами виконкому та громадськими організаціями міста задля здійснення на території Покрова заходів, спрямованих на поліпшення становища дітей, їх фізичного, інтелектуального і духовного розвитку, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей.
Наталія Юзефівна проаналізувала роботу служби у справах дітей за напрямками діяльності, почавши з опіки - основної форми влаштування дітей, що залишилися без батьківського піклування.
Так, у 2016 році на обліку служби перебувало 128 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Десять із них поставлено на облік протягом звітного періоду і влаштовано у сім’ї: семеро – під опіку та троє – у дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ). З обліку було знято п’ятнадцять дітей: одну дитину усиновили, четверо - повернули на виховання батькам, а десять - у зв’язку з досягненням повноліття.
Загалом у місті діє 2 ДБСТ, де виховується одинадцять прийомних дітей, також є п’ять прийомних сімей, у яких виховується cемеро дітей.
На кінець 2016 року на обліку служби у справах дітей перебувало 22 дитини, котрі виховуються у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки. Протягом року було обстежено умови проживання шістдесяти сімей, до міського суду направлено матеріали щодо позбавлення батьківських прав восьми батьків відносно 17 дітей.
Завдяки спільній роботі служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, поліції, управління освіти, управління праці та соціального захисту населення вчасно виявляються діти, котрі потребують соціального захисту, що дає змогу своєчасно надати їм необхідну допомогу та запобігти зростанню соціального сирітства. З обліку дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах, протягом звітного періоду було знято шість родин, де виховується 12 дітей - батьки створили умови для дітей та належним чином почали виконувати свої обов’язки. У той же час поставлено на облік три родини, у яких виховується четверо дітей.

На постійному контролі перебуває питання захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Спеціалістами служби ведеться та  коригується облік нерухомого майна дітей даної категорії та збереження їх права на користування житлом.
Упродовж минулого року до служби надійшло 322звернення громадян із питань захисту дітей, у 2015-му - таких звернень було 178.
Постійно проводиться робота щодо пошуку та навчання потенційних батьків-вихователів, прийомних батьків, кандидатів в усиновителі, опікуни, піклувальники, аби забезпечити право дитини на виховання у сім’ї. Здійснюється контроль за умовами утримання, навчання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях шляхом відвідування та обстеження умов проживання. Також контролюється цільове використанням коштів, здійснюється нагляд за дотриманням опікунами чинного законодавства,щорічно готуються висновки про стан утримання, навчання та виховання дітей на підставі інформації соціального працівника, класного керівника навчального закладу або вихователя дошкільного навчального закладу, дільничного лікаря-педіатра та дільничного інспектора поліції.
Протягом року проведено 13 засідань комісії з питань захисту прав дитини, працівники служби беруть активну участь у проведенні рад профілактики правопорушень у загальноосвітніх закладах міста, рейдах, міських виїзних офісах. Службою у справах дітей систематично проводяться зустрічі з родинами, які усиновили дітей – сиріт та дітей позбавленого батьківського піклування, сім’ями опікунів та піклувальників, прийомними сім’ями та батьками – вихователями дитячих будинків сімейного типу, а для дітей проводяться різноманітні міські заходи.
Крім основних питань, на засіданні міськвиконкому були розглянуті й інші, та прийняті відповідні рішення.

Прес-служба міського голови.