Запалили свічки скорботи

запалили свічки скорботи. Зображення 1
У 85-ю річницю пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років, згідно з розпорядженням міського голови Олександра Шаповала, Покров вшанував безневинно загиблих у страшних жнивах смерті, голодоморах 1932-33, 1921-22, 1946-47 років.


Сторінки історії, що стали народним болем, перегортали на вечорі-реквіємі, який зібрав численних містян на центральній площі міста. Запалені свічки, кадри-свідчення кінохроніки і колоски, як символ життя, що було відібране, аби назавжди викреслити з генетичної пам'ятті. Але вона вижила у свідченнях, сповідях, які стали вироками тоталітарному режиму.

запалили свічки скорботи. Зображення 2
Про це говорили настоятель храму Св.Петра Могили отець Іван, спеціаліст міського народного історико-краєзнавчого музею ім.М.Занудька Людмила Карандєй.
Страшний голод, що тривав 17 місяців, з 1932 по 1933 роки, залишається у пам’яті поколінь, у тому страхові, що хліба – не буде. Таким одкровенням звертався до покровчан письменник, журналіст, режисер Руслан Горовий: "Нас убивали, заставляли забути про це, не дозволяли говорити. Моя прабабуся з Сумщини боялася навіть у 80-ті розповідати як голод перетворює людей на звірів. Не дай, Боже, пережити це, бачити, як вмирають діти...Давайте шанувати пам'ять нашого знищеного покоління, ми  мусимо про це пам’ятати."

запалили свічки скорботи. Зображення 3
Голодомор став трагедією кожної української родини – нашого багатостражденного народу. За даними істориків, весною 33-го в Україні щохвилинно помирало 17 людей, тисяча за годину, 25 тисяч чоловік в день...

запалили свічки скорботи. Зображення 4 запалили свічки скорботи. Зображення 5
За упокій душі кожного покровчани запалили свічки скорботи, пом’янувши всіх, хто загинув у страшні роки Голодомору.
Події, яким немає забуття, стали темою уроків пам’яті у загальноосвітніх та закладах культури, екскурсів у минуле міського музею.

запалили свічки скорботи. Зображення 6
Прес-служба міського голови.