Загадували бажання про мир в Україні

 

Свято Івана Купала покровчани зустрічали у найкращих народних традиціях, з єдиними думками та прагненнями, аби скоріше настав мир на нашій рідній землі.

День Купала є одним з шанованих серед українців. У дохристиянські часи свято називалося на честь язичницького бога достатку. Коли наші предки перейшли в християнство, воно збереглося і доповнилося ім’ям Іоана Хрестителя, день народження якого збігається з купальським святом.

З сивої давнини з 6 на 7 липня запалювали купальські вогні, збирали лікарські трави й шукали цвіт папороті – на щастя й долю. Наші пращури вірили у чудодійну силу різнотрав’я, зберігали його цілий рік. Саме святкування відбувалося на берегах річок — там ставили прикрашене купальське дерево, навколо якого водили танки й співали пісні. Дівчата плели вінки, пускали за водою у надії пізнати свою долю.

Купальські традиції згадали і у Покрові. Відділ культури виконкому разом з творчими працівниками Шолоховського будинку культури, публічної бібліотеки запросив містян до майстер-класів.

Плели вінки, створювали купальські сувеніри й розповідали про звичаї цього дня, про головний посил – наповнювати добром кожну справу. Квіти на вінки спеціально збирали базавлуцькими пагорбами та степами, де не одне покоління зустрічало свято Купала. Як і наші пращури, сьогодні з кожною квіткою вплітали побажання – про мир, перемогу й щастя рідній Україні.

Прес-служба міського голови.