Якою має бути різниця у віці між усиновителями й дитиною?


Питання про різницю у віці між усиновителями й дитиною є дуже актуальним. Тож чи можуть кандидати «після 40» претендувати на дитину будь-якого віку?


З 30.11.2011 у кандидатів в усиновлювачі стало трохи менше перешкод на шляху до прийняття дитини в сім'ю. Кабінет Міністрів України своєю Постановою №1215 відмінив для них «верхню планку» у вимогах щодо віку.
Якщо раніше різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками становила не менш п'ятнадцяти років та не більше сорока п'яти, то зараз діє тільки норма щодо мінімальної різниці у віці – 15 років.
Тобто, за законом, кандидат «після 40» має право претендувати на дитину будь-якого віку, хоч існує практика (аналогічна законодавчо закріплена для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу) орієнтування майбутніх приймаючих батьків на дітей такого віку, щоб до моменту виходу батьків на пенсію (за віком) дитина досягала 18 років. Наприклад, 55-річному кандидату порадять звернути увагу на дітей 13 років і старше, хоча суворо заборонити взяти в родину меншу дитину не зможуть.
Звісно, з порадою можна не погодитись (ми часто віримо у власну адекватну самооцінку та безмежні життєві ресурси одночасно), та на сторожі здорового глузду стане Сімейний Кодекс і та ж сама 905 Постанова, за якими кандидати повинні бути перевірені відповідальними посадовцями.
І якщо стан здоров'я та інші життєві ресурси (дух, воля, бадьорість) кандидата будуть такими, що дозволять службі у справах дітей та суду обґрунтовано сподіватися на доцільність влаштування більш молодшої дитини, він може почути позитивне рішення суду!
Нагадаємо також, що усиновлення в Україні може здійснити особа від 21 року.