Субсидії – питання, що хвилюють


Здається, що про безповоротну адресну допомогу держави на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого палива сказано та написано все. Однак тема субсидії час від часу знову постає у запитаннях, які турбують громадян. Не виключення і Покров, де обліковується 8221 домогосподарств, охоплених субсидіями.
Чи є привид для хвилювання? Управління праці та соціального захисту населення міста дає відповіді на запитання, й наголошує на перевагах субсидії.


Субсидію доведеться повертати, а її оформлення може зашкодити продажу нерухомості?
- Субсидія – безповоротна державна допомога, її отримання не тягне за собою зміни форми власності житла.
Необхідно у повному обсязі використовувати газ, воду та електроенергію, на які призначена субсидія?
- Зекономлені ресурси залишаються на рахунку родини, можуть бути використані у наступні місяці, отже, «спалювати» надлишки не варто. У випадку, коли родина споживає більше норми, субсидія їй все одно призначається, однак витрати зверх норми споживач повинен оплатити самостійно.
При оформленні субсидії витрачається багато часу?
- Процедура оформлення субсидії не вимагає трудомісткого збору документів. Для подачі до управління праці необхідно підготувати лише заяву та декларацію про прибутки та витрати. Іншу необхідну інформацію спеціалісти управління готують самостійно, якщо призначення житлових субсидій не підлягає задоволенню, на загальних підставах заявник має право звернутися до комісії. Лише в цьому випадку заявник повинен надати на розгляд комісії необхідні підтверджуючі документи для об’єктивного вирішення його питання. При призначенні субсидії розмір плати за комунальні послуги залежить тільки від доходів родини.
Субсидії не надаються безробітним?
- З травня 2015 року на субсидію можуть розраховувати працездатні громадяни, котрі не працюють, не навчаються та не перебувають на обліку у центрі зайнятості. Якщо такі особи не мають доходів, для розрахунку державної допомоги їм нараховується умовний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів. До кінця поточного року це становитиме – 2 542.66 тис.грн. Враховуючи складні життєві обставини в яких опинилася родина, комісія має право для обрахування субсидії застосувати один прожитковий мінімум.
За помилку, допущену у декларації – штраф?
- Вимогою заповнення декларації є правдива інформація. Штрафів за помилки не передбачено. Необхідно в повному обсязі зазначити витоки всіх доходів за попередній рік, що передує зверненню.
Держдопомога не призначається при наявності боргів за комунальні послуги?
- Заборогованість за житлово-комунальні послуги не є підставою для відмови у призначенні субсидії, напроти, допоможе родині розв’язати існуючу проблему.
Придбання валюти, наявність депозиту можуть стати причиною для втрати субсидії?
- Валюта не входить до числа придбання, що може позбавити людину права на держвиплату. Субсидія не призначається лише у тому випадку, якщо хтось із членів родини протягом року перед зверненням за оформленням держдопомоги, придбав товари чи послуги на 50 тис.грн. та більше. Проте і в цьому випадку комісія може позитивно розглянути питання призначення житлових субсидій, враховуючи певні обставини. Прибутки від розміщення депозитів не враховуються.
Субсидія не призначається батькам-пенсіонерам якщо в їхньому помешканні зареєстровані, але фактично не проживають повнолітні діти?
- Тимчасова відсутність зареєстрованих у помешканні дітей повинна підтверджуватися документально. Рішення комісії приймається за наявності такого документа або на підставі акта обстеження умов проживання родини.
У держдопомозі буде відмовлено якщо хтось із членів родини має земельний пай?
- Наявність квартири, машини чи земельного паю не впливає на право отримання субсидії.
Для більш детального розгляду питань щодо отримання субсидії, городяни можуть звернутися за телефоном гарячої лінії УПтаСЗН – 6-64-48, або до управління: вул.Горького, 5, каб. №13.
Підготувала прес-служба міського голови.