Вишиванка – душа нескореної України

З’єднані однією ідеєю, згуртовані вірою, зшиті однією ниткою, яка хрестиком виводить такі важливі слова – Україна, Перемога! У день вишиванки це особливо відчутно, бо вона головний символ нації, ще одна можливість нагадати, хто ми є у цьому світі і за що ведемо боротьбу.

Для кожного українця вишиванка – то особиста історія і для покровчан, котрі одягають сорочки з національними візерунками, приєднуючись до Всеукраїнського онлайн-марафону. Це більше, ніж флешмоб, це про нашу ідентичність, незламність та любов до рідної землі.

На вулицях міста, в закладах, підприємствах  та установах яскравими візерунками майоріли сьогодні вишиванки. Різні за кольором та мотивами, з геометричними, рослинними малюнками, оздоблені мережками та бісером, вони розповідають про Україну, кожен куточок якої створював неповторну вишиванкову красу.

День вишиванки з’єднує цю автентичну спадщину, котру називають українським космосом, закодованим посланням – душею роду. Кожна вишиванка особлива, бо її обирають серцем. Це зазначали покровчани, розповідаючи про свої сорочки. Декому пощастило і вишиванки перейшли у спадок, а дехто створював сам, щоб залишити нащадкам.  У хрестики подумки вплітали побажання щасливої долі, саме так, з покоління в покоління, створювалися сорочки, які сьогодні є витвором мистецтва, визнаним світом, предметом дослідження й вивчення науковців.

Унікальна колекція з вишиванок, рушників, картин зібрана і міським народним історико-краєзнавчим музеєм. Їх можна розглядати годинами і відчувати тепло. В цьому феномен української вишивки. Вона — особлива, рідна.

Вишиванка сплела воєдино минуле й сучасність, епохи й покоління – вічна краса. А зараз, у час війни, вона зброя, бо є продовженням українського роду.

Розмаїття орнаментів демонстрували сьогодні мистецькі заклади культури, що присвятили національному символу онлайн-концерти, вишиванкові вернісажі.  Вона оживала у піснях, поезіях, малюнках. До патріотичного марафону “Вишиванка – серце України, зіткане з любові”та національної руханки в вишиванках «Дякуємо ЗСУ» долучилися осередки освіти.

Стрічки соціальних мереж яскравіли світлинами, якими покровчани ідентифікували себе, підтримуючи нашу неймовірну культурну спадщину. З любов'ю, щирістю та повагою до Вишиванки.

Прес-служба міського голови.