Підвищення батьківського виховного потенціалу – запорука здорових відносин в родині

        Кожна дитина повинна мати сім’ю та люблячих батьків. Роль батьків для дитини надзвичайно важлива. Батьки дають дітям життя, відповідають за догляд і виховання, допомагають відчути взаємне тепло, любов. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, то альтернативою біологічної родини можуть стати сімейні форми виховання. Важливим елементом якісного функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей є проходження батьками навчання один раз на два роки.

        З метою підвищення батьківського виховного потенціалу, згідно з Перспективним планом роботи Центру соціальних служб Покровської міської ради Дніпропетровської області на 2024 рік та відповідної Програми 15 травня 2024 року фахівцями Центру соціальних служб в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування проведено навчання для батьків-вихователів та прийомних батьків на тему «Соціально-психологічна робота з дітьми, які мають поведінкові відхилення». До навчання були залучені психолог Центру соціальних служб та спеціаліст з відділу призначення державних допомог та компенсацій від Управління праці та соціального захисту населення. Всього було охоплено дев’ятеро батьків-вихователів та прийомних батьків із трьох прийомних сімей та двох дитячих будинків сімейного типу, які мали змогу визначити різновиди поведінкових відхилень у дітей та відпрацювати навички спілкування з дітьми, що мають відхилення. 

        В ході навчання тренери використали техніки роботи в групах та мозковий штурм, провели вправу «Зверніть на мене увагу!», метою якої було продемонструвати особливості почуттів дітей з девіантною поведінкою. Всі учасники навчання приймали активну участь у вправах, надавали відповіді на запитання, обмінювались думками, розкрили зміст поняття «відхиляюча поведінка» (девіантна поведінка) та її різновидів, визначили соціально-психологічні аспекти різних поведінкових відхилень, розглянули соціально-психологічні стратегії допомоги дітям, які мають поведінкові відхилення.

       По закінченню занять батьки відмітили, що отримали нові знання, усім сподобалась тепла атмосфера, яка сприяла успішній роботі. Центр соціальних служб Покровської міської ради Дніпропетровської області бажає батькам-вихователям упевненості у власних силах, терпіння, мудрості у спілкуванні з дітьми.