Випалювати суху рослинність або її залишки заборонено!





Зважаючи на актуальність проблеми, рятувальники Нікопольщини закликають  громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не розпалювати багаття біля будинків та не палити суху траву на відкритих місцевостях, а також бути вкрай обережними у поводженні з вогнем у побуті.

Слід зазначити, що спалювати сухе листя або стерню під час війни заборонено. Адже такими діями правопорушники шкодять не тільки своєму здоров’ю, а й створюють загрозу екологічній та національній безпеці України.

За випалювання рослинності (залежно від характеру правопорушення та його наслідків) передбачені адміністративна або кримінальна відповідальність.

Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення, за самовільне випалювання сухої рослинності для громадян передбачений штраф від 3060 до 6 120 гривень штрафу; для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 тисяч гривень.

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння рослинних залишків у повітря вивільняються мікрочасточки диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили пожежу, що починається спробуйте загасити її самостійно підручними засобами. Іноді досить просто закидати її землею. Якщо пожежа вже набрала сили і ви не можете загасити її самостійно, терміново зателефонуйте до Служби порятунку за номером «101».

Нікопольське районне управління

ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області