На Нікопольщині зафіксували випадок захворювання на ботулізм. Чоловік, у якого діагностували ботулізм, вживав у їжу сушено-копчену рибу (товстолоб), яка була придбана в магазині продовольчих товарів одного з населених пунктів Нікопольського району.
Після вживання риби постраждалий не відразу відчув погіршення самопочуття, а лише на наступний день, коли відчув нудоту, біль в животі, погіршення самопочуття, але за медичною допомогою звернувся не одразу. Лише після помітного погіршення стану здоров’я пацієнта госпіталізували у стані середньої важкості до лікувально-профілактичного закладу, де постраждалому було надано необхідну медичну допомогу й введено протиботулінічну сироватку – препарат, що блокує дію токсину ботулізму. Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
За минулий 2023 рік по Україні зареєстровано 53 випадки захворювань на ботулізм, з 59 постраждалими, серед яких 1 летальний випадок, який був пов’язаний із вживанням риби в'яленої (бичків) домашнього приготування. По Дніпропетровській області зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм. Причиною захворювання стала також в’ялена та сушена річкова риба.
Держпродспоживслужба нагадує, що ботулізм – серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.
Серед симптомів ботулізму: порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м’язів шиї та кінцівок.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Для запобігання захворювання на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних харчових продуктів. Купуючи їх, обов’язково необхідно звертати увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості. А при виготовленні домашніх виробів, необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.
Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!