Воскрес Христос і торжествує життя!

Смерть! Де твоє жало?
Пекло! Де твоя перемога?...
Воскрес Христос і радуються ангели!
Воскрес Христос і торжествує життя!
(слово св.Іоанна Златоуста на Пасху)
Від щирого серця вітаю всіх вас зі святом свят і торжеством із торжеств – Світлим Христовим Воскресінням, зі святом утвердження нашої християнської віри, надії та любові та звертаюсь до вас вічно живими радісними словами:
Христос Воскрес!


Святитель Іоанн Златоуст закликає всіх людей прийти у цей день до Воскреслого Спасителя і прийняти Його у свої серця. Багатий і бідний, праведний і грішний мають насолодитися трапезою віри і ввійти у радість Господа. Ісус Христос приніс себе в жертву за кожного, зійшов у пекло, переміг смерть, відкрив нам двері раю та зробив нас богами по благодаті.
Немає в Церкві більшого свята, нема на землі більшої радості, ніж та, яку нам приносить Церква у великий день Христового Воскресіння. Все нині повне світла і радості в нашій Святій Церкві, і до світла, до радості не перестає закликати наша Церква вірних дітей своїх. Свята Церква в цій радості обнімає не землю, а весь світ видимий і невидимий.
Преподобний Симеон Новий Богослов говорить: "Воскресіння душі є з'єднання її з життям, яке є Христос". І ми з вами у ці дні радісно святкуємо і прославляємо подвиг перемоги Божественної любові. Бо святкувати Пасху - це означає всім серцем подякувати Богові за невимовний дар - дар воскресіння і любові.
Тож відкриємо наші серця назустріч Тому, Хто страждав, помер, і воскрес нас ради і нашого ради спасіння. І Він увійде і наповнить Собою і Своїм світлом життя наше, просвітивши і відродивши наші душі.
А ми з любов'ю попрямуємо за Ним по нашому хресному шляху, адже в кінці його, без сумніву, сяє і наше воскресіння в Життя вічне.
Тож у цей світлий день щиро молитовно бажаю, щоб душевна радість наша зростала до духовної. До тої радості у Дусі Святому, яка постійно була у преподобного Серафима Саровського, котрий не лише на Великдень, а й серед зими і серед літа завжди вітав людину: "Радість моя! Христос Воскресе!"
Нехай же воскреслий Господь наш Іісус Христос дарує всім нам це благодатне відчуття пасхальної радості! Воістину Воскрес.
Протоієрей Володимир Качан.