Візьміть дитину у родину

Для розвитку маленької дитини надзвичайно важливою є турбота про неї дорослих. Спочатку-тепло материнських грудей і лагідність її рук, потім-близькі люди: батько, брати і сестри, бабуся та дідусь.

Роль батьків для дитини надзвичайно важлива. Батьки дають дітям життя, відповідають за догляд і виховання, беруть на себе фінансову відповідальність, мають юридичні повноваження, в тому числі на право прийняття важливих рішень від імені своїх дітей; допомагають відчути взаємне тепло ц любов, передають дітям досвід поколінь, життєві цінності й духовність, виховують дітей, задовольняють їхні щоденні потреби, дають приклад для наслідування, поступово прищеплюють соціальні й побутові навички, необхідні в самостійному житті. Ці потреби життєво важливі для кожної дитини, якого б віку вона не була.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це не можливо, то альтернативою біологічної родини може стати прийомна сім’я (ПС) до якої можна влаштувати до 4-х дітей, чи дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) де можуть проживати від 5-ти до 10-ти дітей.

Сьогодні в місті проживає сім прийомних сімей, у яких виховується 12 прийомних дітей та один дитячий будинок сімейного типу, в якому 6 дітей-вихованців  усі діти різного віку  - від 6-ти до 20-ти років.

Для довідки:

ДБСТ- дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя, які беруть на виховання т спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.

ПС- сім’я, яка добровільно взяла на виховання і спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Діти-вихованці - діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовані до дитячого будинку сімейного типу.

Прийомна дитина -  дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, влаштована в прийомну сім’ю.

Основна мета прийомної сім’ї/дитячого будинку сімейного типу – тимчасове утримання й виховання дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. За сприятливих обставин дитина завжди може повернутись в рідну сім’ю. Практично кожна дитина, яка сьогодні виховується в інтернатному закладі, мріє про сім’ю. Система влаштування дітей - сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, орієнована на колективне виховання. Хоча дитина в державному закладі і отримує комплекс соціального обслуговування,все ж таки вона не застрахована від відхилень, що проявляються у відсутності навичок самостійного життя, невмінні будувати стосунки в сім’ї. Діти, які не мали у своєму досвіді ні турботи, ні її постійності, весь час прагнуть  до компенсації втрат, яких вони зазнали.

Під час перебування дитини у прийомній сім’ї/дитячому будинку сімейного типу держава виконує функції опікуна (піклувальника) через  соціальних працівників і державних службовців виконавчого органу державної влади. Держава не тільки фінансує, а й контролює утримання й виховання дитини в прийомній сім’ї/ дитячому будинку сімейного типу, надає допомогу на її розвиток, соціалізацію, організовує соціальне супроводження даних сімей та дитини.

Діти влаштовуються до прийомної сім’ї/ дитячого будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку або до закінчення навчання у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

Прийомні бать/батьки-вихователі є дуже значущими для прийомних дітей; через довіру до них діти відтворюють втрачену довіру до світу. Якщо діти будуть впевнені в силі та життєздатність близьких людей - прийомних батьків, то не за горами той час, коли дитина повірить у свої власні сили.

Але найкраще, що прийомні батьки можуть дати дітям - це навчити їх любити та поважати себе – це буде першим кроком до поваги інших людей. Прийомна дитина, так само, як і наша рідна, прагне щасливої долі і заслуговує на неї.

Тож, не будьте байдужими до дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування: візьміть їх до своєї домівки, зігрійте їх своїм теплом і виховайте гідним громадянином нашої країни.

За додатковою інформацією можна звернутись за тел.: 4-17-33 (міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді); 4-23-32 ( служба у справах дітей).

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей молоді.