Відбулося засідання міськвиконкому

відбулося засідання міськвиконкому. Зображення 1
23 листопада відбулося чергове засідання виконкому Покровської міської ради, де основними розглядалися питання охорони здоров’я та земельного питання.
ЗЕМЛЯ – ОСНОВНИЙ РЕСУРС ГРОМАДИ
Про виконання земельного законодавства у місті Покров за 2015-2016 роки звітувала начальник відділу землекористування Ганна Цупрова.
Було повідомлено, що наразі земельний фонд міста складає 2575,0 га. З метою раціонального використання земельних ресурсів у серпні поточного року рішенням сесії було затверджено бюджетну програму «Проведення заходів із землеустрою на території Покровської міської ради на 2016-2020 роки», пріоритетними напрямками якої є встановлення та затвердження меж міста.

Задля забезпечення законних прав на землю громадян та юридичних осіб, з червня поточного року відділом землекористування здійснюється інвентаризація земель комунальної власності, що фактично перебувають під багатоквартирними житловими будинками для визначення меж земельних ділянок. Після чого визначені межі будуть занесені на картографічну основу, що дасть можливість надавати дані земельні ділянки у постійне користування підприємствам, які здійснюватимуть управління багатоквартирними будинками чи ОСББ.
Також триває робота з розмежування державної та комунальної власності. За звітний період затверджено проекти землеустрою і передано в постійне користування підприємствам комунальної власності міста 8 земельних ділянок. На сьогодні в користуванні підприємств, організацій та установ, що утримуються за місцевий бюджет, знаходиться 15 земельних ділянок, право на які документально ще не оформлено.
Доведено до логічного завершення роботу на виконання Закону України «Про оцінку земель. У червні та серпні поточного року рішенням сесії затверджено технічну документації з нормативно грошової оцінки земель міста, які для селищ вступлять у силу з початку 2017-го, а по місту – з 2018 року. Перегляд нормативно-грошової оцінки мав відбутися ще у 2014 розі, що збільшило б дохідну частину бюджету вже у 2016 році.
Ганна Анатоліївна повідомила, що на обліку у відділі землекористування перебуває 788 договорів оренди земельних ділянок комунальної власності. З них 103 договори на користування місцем розташуванням тимчасових споруд із 97 суб’єктами господарювання взято на облік протягом звітного періоду.
На виконання розпорядження міського голови створені постійні комісії щодо проведення обстежень земельних ділянок комунальної власності, які використовуються суб’єктами господарювання, та з самоврядного контролю за використанням та охороною земель. Разом із депутатами, котрі входять до складу комісій, з початку року проведено великий обсяг робіт. Виявлено значну кількість порушень земельного законодавства, за фактами яких вживались відповідні заходи. Зокрема, направлялися листи до обласної державної інспекції сільського господарства для усунення порушень та визначення розміру шкоди, заподіяної громаді міста. Цьогоріч проведено 10 засідань комісій по відшкодуванню збитків внаслідок фактичного користування земельними ділянками 41-го суб’єкта господарювання, по двадцяти з них готуються позовні заяви до господарського суду. Протягом поточного року в судовому порядку відшкодовано до місцевого бюджету збитки на суму понад 145 тисяч гривень.
Постійно ведеться робота по переведенню на орендні правовідносини з землекористувачами, які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів. Завдяки проведеній претензійній роботі та з урахуванням індексації нормативно-грошової оцінки, надходження до бюджету від сплати за фактичне використання земельних ділянок порівняно з аналогічним періодом минулого року зросло на 76%.
Одним із стратегічних завдань розвитку Покрова було названо створення сприятливих умов для залучення інвестицій. Задля цього відділом підготовлено і розміщено на офіційному сайті міської ради та Дніпропетровського регіонального інвестиційного агентства інформацію про 5 земельних ділянок із різними видами цільового використання, які можуть бути запропоновані для будівництва нових підприємств, розміщення сонячних електростанцій, розвитку сільгоспвиробництва. Говорячи про проблемні питання, доповідач назвала відсутність у місті державного інспектора з контролю за використанням та охороною земель, який би в межах своїх повноважень здійснював контроль за дотриманням земельного законодавства землевласниками та землекористувачами, що значно ускладнює фіксацію правопорушень та притягнення порушників до відповідальності.
МЕДИЦИНА У РАКУРСІ РЕФОРМИ
З доповіддю про стратегічні зміни у наданні медичних послуг мешканцям міста як наслідок реформування системи охорони здоров’я, виступила головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).
Валентина Ліснича нагадала про суть пілотного проекту, котрий стартував 5 років тому у кількох областях України, серед яких і Дніпропетровщина. Тоді, внаслідок розмежування вторинної та первинної ланки, було створено ЦПМСД міста. У структурі Центру 5 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, де пацієнтам надається первинна медична допомога за місцем проживанням лікарями загальної практики – сімейної медицини, терапевтами, педіатрами. Амбулаторії укомплектовані лікарями на 81%. Укомплектованість штатних посад безпосередньо сімейних лікарів за останні 4 роки зросла з 66,67 до 90%. До кінця наступного року даний показник планується довести до 95,2 % .
Починаючи з 2012 року зусилля керівництва Центру були спрямовані на створення системи безперервного професійного росту і підвищення кваліфікації співробітників. Питома вага атестованих лікарів на сьогодні складає 89%, стовідсотково проатестовані лікарі первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейні лікарі. За бюджетні кошти за фахом «Сімейна медицина» було підготовлено 16 лікарів і 26 медсестер, у наступному році планується підготувати ще 5 фахівців. Для організації безперервного професійного розвитку медичних працівників на базі амбулаторії №4 було створено територіальний учбово-практичний центр з питань загальної практики-сімейної медицини. Також із липня 2016 року наші сімейні лікарі мають змогу брати участь у веб-конференціях, котрі проходять у рамках дистанційного навчання, що є новою формою безперервної освіти, започаткованої в області.
Увага також приділяється зміцненню матеріальної бази Центру, впровадженню державних пілотних проектів, нових форм і стандартів роботи. За підтримки державної субвенції у 2012 році на 100% було забезпечено потреби Центру в автотранспорті. Також придбано необхідне для розвитку амбулаторій медичне обладнання, задовільним є технічне оснащення більшості приміщень. Показники рівня матеріально-технічного забезпечення ЦПМСД міста Покров кращі загальнообласних.
Характеризуючи стан здоров’я населення міста, зазначалося, що динаміка більшості показників має тенденцію як до стабілізації, так і до покращення. Так, вдалося знизити захворюваність серед дорослого населення за останні чотири роки на 20,6%. У структурі загальної захворюваності, за підсумками діяльності Центру, лідирують хвороби органів кровообігу, на другому місці – захворювання органів дихання, на третьому – травлення.
Також відзначається щорічне зниження показника захворюваності на туберкульоз, хоча й залишаються більшими за середні по області. Удвічі знизилася дитяча захворюваність на туберкульоз, і є нижчою за обласний більш як на 36%. Є тенденція до зниження рівень захворюваності на онкологічну патологію, у порівнянні з 2012 роком на 23,3%
Зменшилися показники захворюваності на ВІЛ/СНІД – на 51,1 % та 4,3%
Відзначається зниження показників захворюваності серед дитячого населення міста на 9,6%. Про задовільний рівень надання акушерсько-гінекологічної допомоги свідчить аналіз основних показників. Рання, до 12 тижнів постановка на облік вагітних жінок дозволяє організувати якісне спостереження за плином вагітності, знизити захворюваність матері й плода. Одним із найвагоміших показників по нагляду за дітьми раннього віку є медичні огляди дітей віком до трьох років, наразі охоплюваність становить 99,9% Результативною є активна робота зі впровадження принципів грудного вигодовування – показники захворюваності дітей зменшилися на 15,1 %
Серед основних напрямків діяльності Центру також є організація та проведення профілактичних оглядів населення. За останні роки зросла питома вага відвідувань з приводу профоглядів, в середньому на 17%. Перед лікарями ПМСД поставлено завдання довести обсяги цільових профілактичних оглядів населення обов’язкового контингенту до ста відсотків.
У Центрі активно впроваджуються пріоритетні форми забезпечення медичної допомоги, зокрема розвитку стаціонарно-замінних форм. Від жовтня минулого року в амбулаторіях ЦПМСД введено 11 функціональних ліжок денного перебування хворих, на яких надається невідкладна медична допомога.
Говорячи про проблемні питання головний лікар ЦМСД такими назвала недостатню забезпеченість кваліфікованими кадрами, зокрема сімейними лікарями, що призводить до значної завантаженості хворих на одного лікаря. Також є необхідність у приведенні штатного розпису у відповідність до чинного законодавства, мається на увазі передача «вузьких» спеціалістів на вторинну ланку медичного обслуговування.

Співдоповідачем з даного питання виступив головний лікар Центральної міської лікарні А. П. Шкіль. Анатолій Петрович охарактеризував стан справ у вторинній ланці надання медичної допомоги населенню Покрова. Також дав свою оцінку стану реформування системи охорони здоров’я міста, не обходячи проблемних моментів. Разом з тим зауважив, що за багатьма показниками на рівні області медицина Покрова тримає високі позиції.
З резолюцією щодо удосконалення медичної допомоги мешканцям міста виступила голова Громадської ради Ольга Ревт. Тема діяльності лікувальних закладів розглядалася на попередніх засіданнях дорадчого органу, до уваги бралися побажання та скарги мешканців міста, які люди залишали у спеціальних скриньках.
Резюмуючи зведену інформацію, Ольга Ігорівна зазначила, що великих проблем не виявлено, разом з тим від імені Громадської ради було озвучено 9 пропозицій, спрямованих на покращення якості медичних послуг. Серед них –проведення роз’яснювальної роботи серед населення з приводу безкоштовних медичних програм; налагодження тісної співпраці медичних закладів з громадськими організаціями з метою допомоги хворим, котрі не в змозі забезпечити собі лікування; носіння медперсоналом бейджів та інше.
Після обговорення питань, міськвиконкомом були прийняті відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.