Вічність сіла ляльці на плече

 

У міському музеї Покрова відкрито онлайн-виставку, присвячену найказковішому та найдивовижнішому витвору людства — ляльці.

Історія останніх десятиліть ожила в експонатах, які викликають лише усмішку та приємні спогади. Тут пупси та тендітні панянки, веселий Буратіно й Тільди, колекційні ляльки — літературні персонажі і звичайно ж, ляльки-мотанки.

- Ми готували цю виставку до Дня ляльки, але карантинні обмеження не дозволили представити її містянам у повному обсязі. Символічно, що її побачать у онлайн-форматі в перший день літа, що ця подія співпала з Днем захисту дітей. Ми безмежно вдячні покровчанам, які відгукнулися на наш заклик, разом ми створили таке диво, - говорить директор музею Тетяна Подольчак.

Кожна лялька — це скарб її маленької володарки, є серед експонатів і такі, що вже перейшли від мами до доньки, передаючи тепло та особливу енергетику. В цьому феномен цієї іграшки, яка не має дати створення, бо супроводжує людину протягом тисячоліть.

Самій давній віднайденій ляльці 30-35 тисяч років їх вважали оберегами та своєрідними захисниками маляти. Для українців такою іграшкою була лялька-мотанка. З давніх-давен в українських родинах молода мати, чекаючи дитину, робила ляльку-мотанку, яка уособлювала собою майбутнє дитя. Перш ніж покласти в колиску новонароджену дитину, туди клали цю лялечку, і вона ставала оберегом дитини, її захисницею, символом зв’язку дитини з усім родом, і цей зв’язок захищав людину, де б вона не була. Такі прадавні ляльки представлені і у музеї.

Часи змінювали звичаї і ляльку, незмінним залишилося лише прагнення разом з улюбленою іграшкою подарувати дитині миттєвості щастя. Ми все також обираємо своїм донечкам ляльки, які б навчали, виховували та несли добро. Виставка у музеї тільки доводить те, показуючи безмежний світ чарівниці - Ляльки.

Прес-служба міського голови.