В Україні з’явилася нова професія — помічник ветерана. Хто ним може стати?

У Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській областях розпочався прийом заяв на конкурсний добір кандидатів на посади помічників ветеранів. Вони допомагатимуть нашим захисникам і захисницям адаптуватися до мирного життя. 

За даними Мінветеранів, після війни кількість осіб, які потребуватимуть такої спеціальної допомоги, перевищить 4 мільйони. 

— Помічники працюватимуть у сервісних офісах і консультуватимуть ветеранів з питань працевлаштування, навчання, аспектів соціального захисту та реабілітації, поліпшення стану здоров’я, загалом реалізації своїх прав та пільг у різних сферах, — розповів “Експресу” перший заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун. 

— Хто і як може стати помічником ветерана? 

— Участь у конкурсі можуть взяти ветерани й ветеранки, а також члени їхніх родин, які здобули освіту за ступенем не нижчим як молодший бакалавр. Кандидати на посаду помічника ветерана можуть подавати заяви на участь у цьому проекті через інформаційний портал Е-ветеран. Для заповнення заяви претендентам потрібно мати: електронний підпис: файловий ключ, апаратний ключ або Дія.Підпис; документ про освіту; членам сім’ї ветерана — документ, що підтверджує родинні зв’язки. Якщо заяву подає член сім’ї, ветеран має погодити її, наклавши свій електронний підпис. Відповідальність за достовірність відомостей, що містяться в заяві, несе заявник. Заяву буде надіслано до Мінветеранів, де перевіряють наявність статусу. Подати можна не більше як одну заяву від особи. 

— Що далі? 

— На кандидатів чекає конкурсний добір. Зокрема, тестування і співбесіда, яку проводитиме комісія, утворена органом місцевого самоврядування, із залученням психологів. Осіб, які його успішно пройдуть, буде скеровано на навчання, підвищення кваліфікації та працевлаштовано в одній з територіальних громад Вінницької, Дніпропетровської, Львівської або Миколаївської областей. 

ДО РЕЧІ 

Навчання таких спеціалістів проходитиме у Національному університеті “Києво-Могилянська академія”. Курс триватиме три тижні. Загалом університет має навчити 400 фахівців, 100 помічників на кожну з областей. Початок навчання заплановано на 1 серпня.