У Покрові вимірювали радіаційний фон

 

Наше місто увійшло до числа населених пунктів Дніпропетровщини у якому побували фахівці «Чорнобильського інституту досліджень і розвитку». У рамках проекту «КРОК до безпеки» мобільна бригада проводила вимірювання радіаційного фону та говорила з містянами про джерела іонізуючого випромінювання.

Після Нікополя, Марганця, Дніпра, Кам’янського, Покров - наступний, де побувала мобільна радіологічна лабораторія. Приїзд спеціалістів став результатом співпраці міської влади з «Чорнобильським інститутом досліджень і розвитку», яка запросила фахівців до нашого міста.

Їх першою локацією стала центральна площа ім.Сірка, тож кожен бажаючий міг виміряти свій фон дозиметрами та поговорити с фахівцями. Разом з проблемою екологічного спрямування спеціалісти говорили про небезпечні джерела іонізуючого випромінювання, про те, як виявити та здати такі об’єкти, не понісши покарання. За їхніми словами, з початку 90-х було тимчасово втрачено контроль, тож підприємства та підприємці безвідповідально ставилися до поводження з джерелами, не здавали їх на утилізацію. Радіоактивні матеріали опинилися у покинутих цехах, сміттєзвалищах, подекуди, і в приватних помешканнях. Цю проблему обговорював зі старшокласниками НВК№1 виконавчий директор Чорнобильського інституту досліджень і розвитку Дмитро Гординський під час відкритого уроку.

Фахівці лабораторії обстежили різні мікрорайони міста. Як підкреслили спеціалісти, узагальнена інформація щодо досліджень буде передана до відповідних органів.

Прес-служба міського голови.