У Покрові вшановують жертв геноциду кримськотатарського народу

 

18 травня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

У цей день 78 років тому радянський режим розпочав депортацію волелюбного народу з їхньої історичної батьківщини - Криму. Тоді це теж назвали спецоперацією.

Жінок, дітей, людей похилого віку зганяли до товарних вагонів, які заповнивши вщент, відправили за тисячі кілометрів до Середньої Азії. Протягом трьох діб примусово вивезли понад 180 тисяч людей. Половина депортованих загинула дорогою або у перші місяці заслання.

Лише незалежна Україна дала змогу кримським татарам повернутися на рідну землю, звідки вигнали їхніх дідів та батьків, і вільно жити без страху арештів і переслідувань.

У 2014 році російська окупація Криму знову повернула кримськотатарське населення в часи жорстоких утисків і репресій. Залякування, звинувачення, репресії, арешти, катування, звірячі вбивства - таку тактику путінський режим спочатку застосував на півострові, а нині на тимчасово окупованих територіях материкової України.

Сьогодні українці і кримські татари знову розділяють спільну долю, відчуваючи на собі результати “братньої любові” сусіднього народу.

Віримо, що разом ми дамо відсіч загарбникам і звільнимо окуповані землі заради майбутнього процвітання України і вільного проживання у ній усіх народів.

Прийде час, і він вже не за горами, коли рашистським окупантам, разом з тими, хто незаконно переселився до Криму після анексії, доведеться забиратися звідти і відповідати за свої злочини за міжнародними та українськими законами.

Якою б кривавою не була диктатура та її диктатор, вони завжди приречені на ганебний кінець.

Пам'ятаймо історію! Світла пам'ять тисяч невинних жертв, репресованих владою. Сьогодні тих, кому не судилося продовжити життя на рідній землі, згадували у закладах культури. Наголошували, що попри всі нещастя та важкі випробування, що випали на долю кримськотатарського народу, він зміг не тільки вистояти, а й проніс через усі роки поневірянь та депортації свою щиру любов до рідної землі.

Вічна пам'ять усім загиблим від депортації у 1944 році!

Прес-служба міського голови.