У місті продовжується ремонт ліфтів

Ліфт вважається самим безпечним засобом пересування у світі. Та до тих пір, поки справний і не віджив свій вік. Після 25-и років експлуатації підйомник стає потенційно небезпечним для своїх пасажирів.

У Покрові усі 35 ліфтів багатоповерхівок введені в експлуатацію у 90-их роках. Перетнувши граничний термін, жодний з них не знав модернізації. А ті кабінки, що з часом виходили з ладу, залишалися в стані нерухомості на довгі роки.

Для більшості мешканців це суттєві незручності, а для літніх людей, хто має особливі потреби та молодих мам з візочками - величезна проблема.

Увагу до власної безпеки та комфорту жителів 9-поверхівок нарешті відчули кілька років тому. Відтоді у місті почалася планомірна модернізація та капітальний ремонт пасажирських ліфтів.

- Покров має стати не лише комфортним і затишним, а й безпечним для кожного мешканця. Це аксіома, яка не потребує для мене жодних обґрунтувань. Надійна експлуатація ліфтів є одним з елементів безпечного середовища. Саме те, до чого прагнемо”, - зазначає міський голова Олександр Шаповал.

У минулому році міським коштом капітально відремонтовано п'ять морально застарілих та фізично зношених ліфтів. Повністю замінено мікропроцесорні станції управління, основні вузли та деталі. Поміняли електродвигуни, вантажні канати, ввідні пристрої, шахтову проводку, елементи кабіни ліфтів, панелі управління, системи освітлення та інше обладнання, яке забезпечує надійність експлуатації.

Нині завершено відновлення ліфтів в обох під'їздах житлового фонду по Зонова,16. Цей будинок раніше був житлово-будівельним кооперативом (ЖБК), а потім перереєструвався в ОСББ. Самотужки відновити роботу ліфта мешканцям не під силу. Аби об'єднання співвласників не залишалися наодинці з подібними проблемами, у місті затверджено Програму сприяння утримання багатоквартирних будинків та підтримки функціонування ОСББ, в рамках якої і здійснено тут капітальний ремонт ліфтового обладнання.

- Підйомник у нас не працював з 2001 року! - нарікає мешканець цього будинку Віктор Баліцький. - Заручниками ситуації стали старенькі з верхніх поверхів, які просто не в змозі були долати таку кількість сходинок.

- Ми так чекали... Для нас це справжня подія, - додає голова ОСББ “Молодіжне” Олена Кучма. Дякуємо усім причетним до цієї справи і передусім міському голові.

Колись непрацюючий ліфт після капітального ремонту став не лише придатним для надійної експлуатації, а й набув естетичного вигляду. Перед запуском пройшов діагностику та технагляд.

- Капітальний ремонт ліфтів, це вартісна і водночас складний процес, що потребує чіткого дотримання регламенту, - наголошує електромонтер із 8-річним стажем Інна Філіпова і звертає увагу мешканців на дбайливе ставлення та дотримання правил користування пасажирським ліфтом.

Відтак, не можна перевантажувати кабіну, транспортувати габаритні речі, псувати та забруднювати стіни ліфта, перевозити легкозаймисті речовини. Подальша експлуатація у великій мірі залежить саме від ставлення користувачів ліфта.

Тим часом модернізація ліфтового обладнання у місті триває.

Прес-служба міського голови.