У міському музеї представлено нові свідчення Голодомору

 

Архівні документи, світлини, особисті речі свідків голодомору доповнили постійнодіючу музейну експозицію. У 88-роковини страшної трагедії ці безцінні експонати будуть представлені покровчанам.

-Голодомор – болюча сторінка історії України і нашого міста. Кожного року музейний фонд поповнюється новими матеріалами. Покровчани приходять до закладу, розповідають про своїх близьких, хто пережив страшні роки 32-33, 46-47 років і про тих, кого забрав голод. Ця страшна біда не оминула жодної родини, вона живе у пам’яті людей, - розповідає директор закладу Тетяна Подольчак.

Основу експозиції складають розповіді людей, всі вони мешканці Покрова. Хтось народився і виріс у нашому краї, інших привела сюди доля, але минуле в них спільне, позначене голодом і війною. З їхніх спогадів складається мапа голоду, який охопив регіони країни. За останні десятиліття було зібрано понад 300 свідчень, вагома частина з них - результат краєзнавчої роботи екскурсовода музею Людмили Карандєй. Цього року до них додалися спогади жителів Миронівки, Євдокії Федько та Лідії Нечипоренко. Особистий щоденник Ольги Саленко, з болючими фактами голоду та окупації часів Другої Світової. Їх доповнюють документи Дніпропетровського державного архіву.

У онлайн та офлайн-екскурсіях, що тривають згідно з карантинними вимогами, музейники розповідають про спланований геноцид українського народу, оприлюднюючи факти, які і сьогодні, через стільки десятиліть - жахають. Наприкінці кожної екскурсії обов’язково запалюють свічку скорботи за безневинно загиблими.

Прес-служба міського голови.