У міському музеї співали пісні Раїси Кириченко

 

І не лише співали, а й згадували дивовижну історію життя берегині української пісні, чия доля була нерозривно пов’язана з Україною – її історією та духовними надбаннями.

14 жовтня, на Покрову Пресвятої Богородиці, унікальній співачці, котра підняла на п’єдестал рідну пісню, виповнилося б 76 років. Вона ніколи не була у Покрові, але доля дивовижним чином поєднала її з нашим містом.

Влітку одна з подруг Раїси Кириченко, яка проживає у нашому місті, передала музею сукню учасниці Черкаського народного хору. Саме у такому вишуканому вбранні Ніна Олененко-Шеремет разом з майбутньою всесвітньовідомою виконавицею виступали з  хором. Ця сукня тривалий час залишалася дорогою серцю згадкою, доки Ніна Федосіївна не розповіла історію свого життя, дружби з Раїсою Кириченко, ще одній Ніні – Поповій. Та не могла не поділитися нею з музейниками, котрі зв’язалися з жінкою, записали її спогади. А невдовзі дорогоцінний експонат поповнив  скарбницю закладу.

Його презентували містянам як частину спадщини співачки, народної артистки, Героя України, повного кавалера ордена Княгині Ольги, чия душа до останнього подиху залишалася з рідною землею. З кадрів кінохроніки до присутніх лунав неперевершений голос і такі знайомі пісні - «Мамина вишня», «Степом, степом».

За сріблястими переливами бриніла доля, така непроста, про яку розповідали музейники. Виконавиця, що збирала зали, Раїса Кириченко народилася на Полтавщині, у селі Корещина, з дитинства змушена була важко працювати за трудодні. Її єдиною втіхою залишалася пісня, котра змінила життя талановитої українки. Дивовижний голос відкрив світові керівник хору будинку культури Кременчуцького автозаводу Павло Оченаша. А потім були Полтавська філармонія, здобуття середньої освіти у вечірній школі і вищої – Харківському інституті мистецтв. Високі звання прийшли вже після всенародної любові, яка і сьогодні вирізняє Раїсу Кириченко, як фундатора, легенду – постать в історії України.

У Покрові Раїсу Кириченко пом’янули піснями, котрі виконали спільно з творчим колективом територіального центру. Її пам’ятають, її творчість – живе, як живе українська пісня, народжена з серця Чураївни – української Мадонни.

Прес-служба міського голови.