У Мінветеранів обговорили перспективні напрями співпраці із Данією щодо реінтеграції українських ветеранів та їхніх сімей

Практичну підтримку проєктів Мінветеранів, що спрямовані на реінтеграцію ветеранів та членів їхніх сімей, а також пріоритети нової державної ветеранської політики обговорено на зустрічі керівництва Міністерства у справах ветеранів України з аташе з питань оборони Королівства Данія, полковником Єнсом Хьортом.

????Виконуючий обов'язки Міністра Олександр Порхун поінформував про початок перезавантаження ветеранської політики та першочергові кроки з практичної підтримки ветеранів для самореалізації у мирному житті.

????Це, зокрема, максимальна цифровізація послуг, впровадження нової житлової програми для щойно демобілізованих воїнів, працевлаштування, медичне забезпечення, а також залучення ветеранських громадських організацій у реалізацію державної ветеранської політики безпосередньо у громадах.

????“Як Міністерство, ми маємо створити усі належні умови, щоб наші ветерани й ветеранки отримали дієві інструменти для самореалізації у мирному житті. Не слід забувати, що наші захисники – це потужний ресурс як для розвитку економіки, так і безпеки країни”, – наголосив Олександр Порхун.

????Окрему увагу під час зустрічі приділено напрямку психологічної реабілітації українських ветеранів та залученню для цього кращих світових практик. Зокрема, заступниця Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Oksana Syvak поінформувала про проєкти міністерства із психологічної реабілітації.

????“Наша основна мета – створити спроможну мережу психологів, які будуть працювати за єдиним протоколом і під супервізією. Наразі працюємо над впровадженням трирівневої системи надання психологічної допомоги ветеранам війни та членам їх сімей. Також Мінветеранів розроблено цифрове рішення – Реєстр суб’єктів надання послуг для ветеранів і членів їх сімей. Наповнення даного Реєстру дозволить своєчасно отримувати висококваліфіковані психологічні послуги.”

????Своєю чергою Єнс Хьорт наголосив на зацікавленості Уряду Данії у співпраці у проєктах Мінветеранів. Його країна має певний досвід у реалізації ветеранської політики та готова поділитися своїми напрацюваннями.

????За підсумками зустрічі сторони домовилися у робочому порядку опрацювати пропозиції щодо співпраці у напрямку реінтеграції до цивільного життя українських ветеранів та їхніх сімей.