Тут зберігається історія

тут зберігається історія. Зображення 1

Традиційно наприкінці року охоронці історичної спадщини відзначають своє професійне свято – День працівників архівних установ України. Розбудова держави неможлива без культури документаційного забезпечення, збереження цінних паперів, і саме на архіви покладено це важливе завдання.


Місту Покров – 61 рік, за паспортом воно належить до молодих міст Дніпропетровщини, хоча за метрикою його корені сягають у сиву минувшину – часи скіфів та запорізьких козаків. Історичні артефакти розповідають про віхи й століття, а перші записьмовані документи – про становлення державності й архівної справи.
Свою офіційну історію архівний відділ міста розпочав у 1965 році, однак вже з початком винаходу марганцевої руди, у 1883 році, інженером Домгером починається писатися документальна історія майбутнього міста. Діяльність марганцевих копалень, робітничих поселень, регламентувалася управлінською документацією, яка донесла до наших часів безцінну інформацію дореволюційного й довоєнного періодів.
Вже у перші дні визволення від фашистської окупації Другої Світової, вступила у силу робота архівів. У 65-му зібрані матеріали стали основою архівного відділу.
Перша завідувачка, Людмила Михайлова внесла вагомий внесок у розвиток архівної справи. Було організовано проведення експертизи цінності документів на підприємствах міста, здійснено перший прийом документів, їх упорядкування, вдосконалення, облік та зберігання. Архівна справа розвивалася, з кожним роком вдосконалюючи роботу. Кожен з працівників доклав зусиль до розбудови структури зберігання історичних відомостей. Так, за часи Людмили Чепурко розширено кількість фондів до 40, проведено суспільний огляд стану архівної справи. Серафіма Андрущенко, яка очолювала відділ з 1987 по 2006 рік, сприяла збільшенню кількості фондів до 90.
З 1992 року архів почав поповнюватись фондами ліквідованих підприємств, створюючи так званий трудовий архів. Почалась робота з населенням за підтвердженням трудового стажу, заробітної плати. У ці ж роки систематизовано календар знаменних подій міста і його підприємств, важлива робота зі збереження історичної спадщини, яку продовжила активно впроваджувати Тетяна Щека.
З 2006 року зібрано фонд, починаючи з вцілілих документів селищної ради рудника ім. Орджонікідзе, 1944 року. За фондом створено картотеку найвизначніших подій міста. Значна його частина передана на зберігання до обласного архіву як цінне документальне підтвердження розвитку регіону. Архів продовжував іти уперед, у грудні 2011 року у складі архівного відділу міської ради був утворений трудовий сектор. Для документів трудового архіву були наданні нові сховища. Цю роботу продовжила Вероніка Нікітенко.
Під керівництвом небайдужих до своєї справи людей, зусиллями кількох поколінь співробітників архіву, сформовано і збережено цінний комплекс документів, що відтворюють історію і розвиток міста.
Сьогодні цю важливу роботу веде начальник архівного відділу Юлія Ігнатенко разом з головним спеціалістом трудового сектору Катериною Колядюк.
Міський архів працює в тісній співпраці з архівними відділами підприємств, організацій і установ міста. Формуються нові фонди, нові надходження документів, зокрема, трудових архівів підприємств та установ міста, що ліквідувались з різних причин. Велика увага приділяється роботі з виконання запитів від фізичних та юридичних осіб, допомозі у розшуку документів ліквідованих установ, в оформленні звернень. Щорічно кількість запитів зростає. Робота архівіста - в правильному відборі документів на підприємствах і в установах міста та подальшому їх використанні. Потребує великої уваги, знань, це - відповідальність перед громадянами та державою в цілому.
Сьогодні в архівному відділі знаходиться на зберіганні 105 фондів, 21652 одиниць справ зберігання за 1958-2017роки, у тому числі 8371 одиниць справ постійного зберігання управлінської документації, 13281 одиниця справ з особового складу ліквідованих підприємств та юридичних осіб (суб’єктів підприємницької діяльності). Працює Експертна комісія архівного відділу, завданням якої є координація роботи з проведення експертизи цінності документів державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій різних форм власності, що знаходяться у зоні комплектування архіву. Виступаючи складовою частиною Національного архівного фонду України та підпорядковуючись державному архіву Дніпропетровської області, забезпечує облік, збереження та використання архівних документів.
Архів впроваджує нові напрямки, надає методичну і практичну допомогу в організації роботи архівних підрозділів підприємств та організацій міста.
Продовжує сторічну, велику справу попередників зі збереження найціннішого – історичних документів, нашого минулого.

Прес-служба міського голови.